LIFE Connect Carpathians (LCC), un proiect cu finanţare europeană, derulat şi în judeţul Hunedoara, în care Jandarmeria Română a fost partener asociat, este nominalizat pentru premiul Natura 2000 din acest an
Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC) derulat, în perioada 2014-2019, de Fauna & Flora International (FFI), în parteneriat cu ONG-ul local – Asociaţia Zarand, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor și Jandarmeria Română prin Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara a fost nominalizat în acest an, de Comisia Europeană între finaliştii din competiţia pentru acordarea PREMIULUI EUROPEAN NATURA 2000.
În opinia partenerilor implicați în derularea acestui proiect, nominalizarea reprezintă recunoaşterea muncii desfăşurate de toţi partenerii din proiect pentru atingerea obiectivelor propunse şi contribuţia adusă la protejarea mediului.
Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC) a avut ca principal scop crearea și menținerea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali.
Regiunea, denumită Coridorul Apuseni-Meridionali, este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa și constă într-o reţea de situri Natura 2000 desemnate pentru a proteja acest coridor care permite deplasarea speciilor sălbatice, inclusiv a urşilor şi a lupilor. Din punct de vedere administrativ coridorul se desfăşoară pe teritorul judeţelor Cluj, Bihor, Alba, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, dar cu preponderenţă în judeşul Hunedoara.
Proiectul s-a concentrat asupra îmbunătăţirii conectivităţii funcţionale prin asigurarea şi refacerea habitatelor şi a peisajului caracteristic, cu ajutorul unor ”puncte critice de conectivitate”, precum şi asupra promovării unui management responsabil al terenurilor în zonă.
Potrivit reprezentanților IJJ Hunedoara, experienţa acumulată de jandarmii hunedoreni în cadrul proiectului este folosită cu succes în prezent. Un exemplu în acest sens este realizarea şi punerea în aplicare a Procedurii de intervenţie la animale periculoase, un act juridic întocmit în premieră naţională, care transpune „pas cu pas” modul de acţiune al instituţiilor cu atribuţii la apariţia unor astfel de situaţii.
Premiul pan-european Natura 2000 recunoaște excelența în gestionarea siturilor Natura 2000 și implementarea acțiunilor de conservare, prezentând valoarea adăugată a rețelei pentru economiile locale și sporind conștientizarea publicului despre patrimoniul natural valoros al Europei. Motivul pentru care Comisia Europeană a lansat premiul Natura 2000 este de a arăta oamenilor ce este rețeaua Natura 2000, cum funcționează și ce face pentru conservarea biodiversității Europei.
Câștigătorii premiului European Natura 2000 sunt selectați din cinci categorii diferite, reprezentând cele mai bune povești de succes în păstrarea naturii uimitoare a Europei – conservare, beneficii socio-economice, comunicare, conciliere de interese/percepții și cooperare transfrontalieră și rețea.
În anul 2020 sunt 27 de finaliști care concurează pentru obținberea acestui premiu. Cei care iubesc natura şi apreciază Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC) pot vota pentru acest proiect, pe Internet, la adresa https://natura2000award-application.eu/finalist/4032