Manifestările comemorative dedicate împlinirii a 148 de ani de la moartea Eroului Naţional Avram Iancu au avut loc duminică, 13 septembrie 2020, la Țebea, acolo unde se află mormântul acestuia.
Desfășurate într-un cerc mult mai restrâns față de alți ani, ”Serbările Naționale de la Țebea” au avut parte o serie de ceremonii religioase și militare la care au luat parte patrioți veniți de pe tot cuprinsul județului, dar și oameni politici hunedoreni a căror prezență la ceremonile de la Țebea a fost o constantă a activității lor de foarte mulți ani încoace. Astfel, la manifestări au luat parte prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, președintele Consiliului județean Hunedoara -Mircea Bobora, administratorul public al județului – Costel Avram, parlamentarii Carmen Hărău, Natalia Intotero, Laurențiu Nistor, Viorel Sălan, Ion Toma, Lucian Heiuș, primari, lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai diferitelor instituţii ale statului, precum şi ai unor Asociaţii cultural-istorice.
După ceremonialul militar, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de comemorare la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul bisericii din Ţebea, apoi primarul comunei Baia de Criş a adus un omagiu luptătorului pentru libertatea transilvănenilor. Istoricul Marcel Morar le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa sacrificiului eroului naţional Avram Iancu, fruntaş al intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.
Au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei României, a Parlamentului, iar doamna Vetuţa Stănescu, secretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a reprezentat Guvernul României la ceremonialul de depunere a coroanelor. De asemenea, au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor statului şi a tuturor organizaţiilor, a instituţiilor publice şi a asociaţilor prezente la Panteonul Moţilor.
Pentru că au fost respectate măsurile de protecţie sanitară, spectacolul folcloric şi târgul meşterilor populari nu au mai fost organizate.
Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, mulţumeşte tuturor participanţilor şi celor implicaţi în organizarea acestor manifestări comemorative, deosebit de importante pentru judeţul Hunedoara şi pentru întreaga ţară. „Lupta eroului Avram Iancu pentru libertatea românilor constituie o pagina importantă şi specială a istoriei României şi este onorant pentru noi, românii, să o respectăm şi să o omagiem aşa cum se cuvine. Comemorarea Crăişorului Munţilor este o datorie de onoare a noastră a tuturor.” a declarat Vasilică Potecă, prefectul judeţului.
Istoria consemnează faptul că în dimineața zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost găsit mort, cu privirea încremenită spre cer, pe prispa brutăriei (azi muzeu) lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș. A fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”. La slujba de înmormântare au slujit 36 preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit) din Roșia Montană. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor, care se mai aflau în viață: Simion Balint, Axente Sever, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. Comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”. Înmormântarea a avut loc sub Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Țebea, după dorința lui Avram Iancu. Peste 4.000 de persoane, după alte surse 10.000, au participat la înmormântare. Moții au sosit călări din Vidra de Sus încă din data de 11 septembrie, pentru a-l priveghia. Ceremonialul funebru a început la ora 14, în 13 septembrie, în Baia de Criș, apoi convoiul, care se întindea pe mai mult de 2 kilometri, a pornit spre Țebea. Pe tot parcursul s-a cântat „Marșul lui Iancu” și „Deșteaptă-te, române!”. Când primii oameni intrau în Țebea, ultimii din coloană abia porneau din Baia de Criș. În fruntea convoiului mergea un tânăr cu un drapel în culorile românești roșu-galben-albastru, drapate în negru. În momentul în care sicriul a fost coborât în groapă, s-au tras salve de pușcă, în semn de onoruri militare.
În memoria acestui eveniment, de 148 de ani, moții împreună cu românii patrioți comemorează viața și jertfa acestui brav erou, care a lăsat moștenire urmașilor săi, cel mai emoționant testament: ”Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită !”