Masca de protecție devine ineficientă pe timp de ploaie: Avertismentul OMS

Măștile de protecție își pierd din eficiență pe timp de ploaie, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.  Astfel, specialiștii ne recomandă să schimbăm masca de protecție dacă devine umedă sau a fost atinsă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi oamenii de ştiinţă avertizează că măştile faciale pot deveni mai puţin eficiente atunci când sunt purtate pe timp de ploaie.

Department of Health and Social Care avertizează că masca de protecţie trebuie schimbată, dacă devine umedă sau dacă a fost atinsă. Şi în mod similar, OMS avertizează că „măştile de protecţie, din ţesătură, ar trebui să fie formate din cel puţin trei straturi de material diferit pentru a fi eficiente, dar cu toate acestea,  umezeala poate compromite această protecţie”, potrivit The Independent.

În contextul în care în România meteorologii avertizează că vremea începe să se înrăutăţească, ploaia ar putea crea un „pericol” prin purtarea măştii de protecţe în spaţii deschise, în aceste condiţii.

„Măştile de protecţie, din ţesătură, ar trebui să fie formate din cel puţin trei straturi de material diferit pentru a fi eficiente, dar cu toate acestea, umezeala poate compromite această protecţie”, a transmis OMS.

Potrivit ultimelor măsuri anunțate de autorități, purtarea măștii devine obligatorie și în spații deschise, în zonele aglomerate și acolo unde se înregistrează un număr crescut de cazuri de coronavirus, scrie psnews.ro.

Pe stradă sau în alte spaţii neacoperite, purtarea măştii, pe lângă faptul că este îngreunată de umezirea ei, devine un „pericol” şi pentru că microbii aflaţi pe partea externă a măştii se dezvoltă mai repede şi cresc ineficienţa ei.

Este dovedit că măştile încetinesc răspândirea SARS-CoV-2,  iar pe lângă regulile de purtare corectă a unei măşti, Centrul Naţional de Combatere şi Control al Bolilor avertizează că eficienţa unei măşti depinde şi de calitatea acesteia.

Măştile de uz medical sunt de două tipuri: chirurgicale şi „semi-măşti cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă”

Măştile chirurgicale de unică folosinţă, „deşi protejează cel mai puţin, sunt cele mai accesibile datorită preţului de cost scăzut”, Acestea sunt „dispozitive medicale de clasa I şi previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase”.

Toate tipurile de măşti sunt în esenţă vulnerabile pe vreme umedă

Karol Sikora, fost oficial al programului OMS pentru cancer, a declarat pentru The Times: „Umiditatea face măştile poroase şi din această cauză toate tipurile de măşti sunt în esenţă vulnerabile pe vreme umedă.”

Iar profesorul Tim Spector, care conduce aplicaţia Covid-19 Symptom Study, a avertizează că publicul nu este conştient de riscurile pe care le implică o mască de faţă umedă, spunând că ar fi „util dacă publicul ar primi sfaturi clare”, conform The Argus, potrivit psnews.ro.

radiounirea.ro