Garantarea alimentării cu apă potabilă de cea mai bună calitate, 24 de ore din 24, este un deziderat de bază pentru Apa Serv Valea Jiului, iar angajații companiei acționează zi de zi în această direcție.
Dincolo de activitățile specifice, odată cu venirea sezonului de toamnă, acțiunile angajaților de la stațiile de tratare a apei potabile se intensifică, pentru că, pe de o parte, captările de apă necesită mai multă atenție la decolmatare, iar pe de altă parte, pregătirile pentru iarnă necesită și ele o serie de acțiuni din partea acestora. Pentru ca beneficiarii serviciilor oferite de Apa Serv să înțeleagă mai bine cum decurg toate aceste operațiuni specifice anotimpului în care ne aflăm, reprezentanții presei locale au fost invitați de către conducerea ASVJ la uzina de apă de la Jieț, unde șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv, ing. Florin Donisă a făcut o scurtă prezentare a activităților care se derulează aici în aceste zile.
”În fiecare an, în întâmpinarea sezonului de iarnă, acțiunile colegilor noștri de la uzinele de apă din Valea Jiului se intensifică deoarece, pe de o parte trebuie să acționăm în așa fel încât sezonul de iarnă să nu pună probleme în ceea ce privește siguranța alimentării cu apă potabilă a beneficiarilor noștri și, pe de altă parte, pentru a putea asigura calitatea apei. Din aceste motive, imediat după ce toamna începe să-și arate efectele, dincolo de frumusețea peisajului, pentru noi începe o muncă intensă în captările din care alimentăm uzinele de apă. Spre exemplu, în stația de captare de pe râul Jieț, colegii noștri de la Uzina de apă Jieț acționează în fiecare zi pentru curățarea gurii de captare de frunze și crengi, astfel încât apa captată să aibă cât mai puține impurități. Această acțiune este una extrem de importantă și în perspectiva sezonului de iarnă când știm că apa îngheață și captarea se desfășoară în condiții mai dificile și atunci, încercăm să preîntâmpinăm colmatarea cu frunze și crengi care ar îngreuna acest proces în timpul iernii. Din caprate, în procesul tehnologic urmează o altă treaptă de acțiune, în stația de deznisipare unde se efectuează constant proceduri de curățire a apei de impurități și particule care ar putea îngreuna activitățile de potabilizare a apei de la stația de filtre”, explică Florin Donisă.
Acesta face precizarea că astfel de proceduri sunt efectuate în această perioadă, în mod constant, la toate uzinele de apă din Valea Jiului.
În plus, șeful Serviciului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, precizează că pentru o funcționare fără probleme a sistemului de alimentare cu apă potabilă, eforturile depuse de salariații companiei de apă trebuie însoțite de o atenție suplimentară din partea cetățenilor care trebuie să verifice, la rândul lor, instalațiile interioare de apă, pe care le au în proprietate. ”Eforturile noastre în ceea ce privește asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de alimentare cu apă potabilă trebuie dublate, în această perioadă, și de cele ale utilizatorilor care, după cum se știe, au obligația de a pune în siguranță punctul de măsură și instalația din interiorul locuinței. Mă refer aici la unele măsuri simple, dar extrem de importante, cum sunt de exemplu închiderea ușilor și ferestrelor de la scara blocului pentru a evita înghețarea apometrului în nopțile reci și foarte reci sau verificarea bunei funcționări a instalațiilor interioare de apă. Aceste măsuri simple sunt foarte importante pentru că, experiența anilor precedenți ne-a arătat că, din păcate, nu o dată s-a întâmplat ca din neglijența unuia dintre locatari să avem situații în care o scară sau chiar un bloc întreg a rămas fără apă mai multe zile, pentru că au apărut avarii ca urmare a înghețului. Dincolo de disconfortul generat de astfel de situații, sigur că nu este foarte convenabil nici pentru noi ca, în condiții specifice de iarnă, să trebuiască să faci lucrări de reparații și de dezghețare a instalațiilor de apă. Din acest motiv, invităm beneficiarii noștri să acorde la rândul lor atenția cuvenită verificării și punerii în siguranță a rețelelor interioare, așa cum și noi acționăm pentru punerea în siguranță a rețelelor publice, astfel încât iarna să nu pună probleme în funcționara la parametri optimi a întregului sistem de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului”, mai spune Florin Donisă.