Desfășurat în condiții speciale, asemenea oricărui eveniment artistic organizat în această perioadă de pandemie, Festivalul ”Crinul de piatră din Parâng”, apreciată competiție a tinerelor talente din țara noastră pusă în scenă de Asociația Culturală ”Lirica” din Petroșani a adus pe scena improvizată pe terasa restaurantului ”Casa Sofia” din centrul municipiului Petroșani câteva zeci de copii și tineri talentați, dornici să dea glas unora dintre cele mai frumoase cântece ale folclorului sau șlagăre memorabile ale muzicii ușoare românești. În plus, la secțiunea ”Muzică instrumentală” alți tineri plini de talent și pasionați de diverse instrumente muzicale și-au demonstrat măiestria artistică în fața spectatorilor.
Dincolo de aplauzele publicului pentru toți cei care au urcat pe scenă, prestația acestora a fost atent analizată de un juriu profesionist care a avut o misiunea deloc ușoară în departajarea concurenților și desemnarea câștigătorilor. La masa juriului ediției din acest an a Festivalului ”Crinul de piatră din Parâng” au fost prezenți: Rodica Popa Comăniciu, Ileana Șipoteanu, Gabriela Coconeț, Theodora Jurca, Tiberiu Coconeț jr., Maria Cioica, Mihai Sima, Lili Lascău.
După două zile pline de concurs, care au avut loc la finalul săptămânii trecute, triumful muzicii și al talentului artistic s-a dovedit a fi marele câștigător al acestui eveniment de suflet, organizat cu pasiune, cu migală și, în condițiile actuale, am putea spune chiar și cu mult curaj, de prof. Tiberiu Coconeț (președintele Asociației Culturale ”Lirica” din Petroșani) împreună cu distinsa soție a acestuia, prof. Jana Coconeț.
Potrivit deciziei juriului, Marele Trofeu ”Crinul de piatră din Parâng” a revenit anul acesta concurentei Maria Cealnic din Republica Moldova, un artist modest, dar foarte talentat, care a cucerit inimile celor prezenți prin evoluția sa scenică deosebit de sensibilă și prin glasul său minunat. În același timp, Trofeul ”Crinul de piatră” pentru secțiunea Muzică Ușoară a revenit artistei Ancuța Rotaru (din Vulcan), cel pentru secțiunea Muzică Populară a fost cucerit de Larisa Banciu (din Sibiu) iar cel pentru Muzică Instrumentală i-a revenit lui Cristian Sabău (din Lupeni). Potrivit tradiției, și la această ediție a festivalului de la Petroșani a fost acordat un premiu de excelență ce poartă numele distinsului prof. Tiberiu Coconeț, premiu care i-a revenit în acest an lui Alexandru Dragotesc (din Petroșani).
Ediția din acest an festivalului ”Crinul de piatră” a avut și o secțiune specială care s-a dorit a fi un omagiu adus remarcabilului compozitor Dumitru Lupu, autor al unora dintre cele mai frumoase șlagăre ale muzicii ușoare românești din toate timpurile, unele dintre acestea fiind readuse în memoria publicului de apreciata artistă Ileana Șipoteanu, una din colaboratoarele regretatului compozitor Dumitru Lupu, într-un recital de excepție susținut în cadrul acestui eveniment artistic. Din cele peste 15 șlagăre semnate Dumitru Lupu care au fost reînviate pe scena festivalului de la Petroșani de tineri interpreți care au concurat la această secțiune, juriul a decis să acorde Premiul Special ”Dumitru Lupu”, care i-a revenit concurentei Sidonia Ganea, elevă a prof. Tiberiu Coconeț.
Alte premii acordate în cadrul Festivalului ”Crinul de piatră”, ediția 2020, și-au găsit și ele destinatari meritorii, după cum urmează: Trofeul Junior – Ana Maria Mircea (din Brăila), Trofeul Trofeelor – Elena Mojoatcă (din Uricani), Trofeul Trofeelor junior – Andrada Cinazan (din Sibiu). Desigur, alte premii au fost acordate, pe diverse categorii de vârstă și secțiuni de concurs și altor concurenți care au evoluat pe scena acestui frumos festival muzical organizat în Valea Jiului.
Iar nouă nu ne rămâne decât ca, la finalul acestei scurt consemnări a unui eveniment deosebit semnat Jana & Tiberiu Coconeț, să le transmitem felicitări deopotrivă competitorilor și organizatorilor, dar mai ales câștigătorilor.