Pentru că și-a propus să evalueze fiecare din investițiile publice pe care le derulează Consiliul județean Hunedoara, nu din confortul biroului ci chiar de pe teren, președintele CJH, Laurențiu Nistor, împreună cu administratorul public Costel Avram au inspectat mai multe dintre cele mai mari și mai însemnate obiective de aceste fel aflate în plin proces de execuție, la Hunedoara, Hațeg și Petroșani.
Spre exemplu, coincidență sau nu, la exact un an de zile după ce Laurențiu Nistor și Costel Avram marcau în Masivul Parâng, începerea lucrărilor de asfaltare de pe DJ 709F, miercuri, 4 noiembrie 2020, aceștia au fost martori ai finalizării lucrărilor de asfaltare, care au ajuns în zona Cabanei Rusu. Practic, exceptând cele două tronsoane de câteva zeci de metri din zona tunelurilor prin care drumul subtraversează pârtiile de schi, unde nu a fost încă turnat asfalt, în rest pe toată lungimea celor aproape 4 kilometri ai acestui drum județean de importanță turistică procesul de turnare a asfaltului a fost finalizat. ”În 2016, când pentru o scurtă perioadă de timp, am îndeplinit funcția de președinte al Consiliului județean, am găsit un proiect privind asfaltarea drumului din Parâng care era prost făcut de vechea conducere a județului, aș putea spune un proiect expirat și care nu avea nici o șansă să obțină finanțare de la ADR Vest, pe fonduri europene. Am luat acel proiect, l-am refăcut și l-am înaintat spre finanțare la Ministerul Dezvoltării, de unde am și obținut fondurile necesare pentru execuție, prin PNDL și ne-am apucat de treabă. Îmi aduc aminte că, la vremea respectivă puțini erau cei care credeau că acest ambițios proiect se va realiza, dar iată că astăzi consemnăm finalizarea lucrărilor de asfaltare. Sigur că nu vrem să facem un act de mândrie din acest lucru, deoarece și aici, ca peste tot unde realizăm investiții, nu ne facem decât datoria, însă eu mă declar mulțumit de acest proiect care, veți vedea, va avea un rol determinant în dezvoltarea turismului în Valea Jiului”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Acesta a mai precizat că lucrările de asfaltare de pe DJ 709 F vor continua, anul acesta și anul viitor, astfel încât un nou covor de asfalt să fie turnat pe întreaga porțiune din acest drum, din zona Cabanei Rusu și până la intersecție cu DN 7 A Petroșani-Voineasa de la Jieț. Mai mult, Laurențiu Nistor consideră că, împreună cu administrația locală de la Petroșani, trebuie găsite soluții pentru modernizarea integrală a drumului Petroșani-Parâng, până în zona centrală a municipiului Petroșani, la intersecția cu DN 66.
Și pentru administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, finalizarea acestui obiectiv de investiții reprezintă o importantă reușită, cu atât mai mult cu cât acesta s-a implicat activ în derularea întregului proiect, încă din perioada în care, ca vicepreședinte al CJH, a semnat documentele de clasificare a acestui tronson de drum drept drum județean și până acum, când ca administrator public al județului, a supravegheat îndeaproape execuția lucrărilor. Avram spune că, deși lucrările de asfaltare s-au încheiat, în această iarnă DJ 709F Cabana Rusu-Parâng nu va fi deschis circulației rutiere. ”Acest drum va facilita accesul turiștilor în Parâng și va impulsiona dezvoltarea turismului, motiv pentru care ne vom ocupa ca el să fie deschis tot timpul anului. Trebuie să precizez de la bun început faptul că, deși finalizăm lucrările de asfaltare, în această iarnă, potrivit deciziei CJH, acest segment de drum va fi închis din data de 15 noiembrie, pentru că nu au fost montați parapeții și celelalte elemente de siguranță și nu au fost finalizate nici lucrările de amenajare a locurilor de parcare, astfel încât nu este posibilă deschiderea circulației rutiere pe timp de iarnă. Dar, începând de anul viitor, lucrurile vor sta așa cum trebuie și acest drum va fi pus la dispoziția cabanierilor și a turiștilor din Parâng și vara și iarna”, a declarat Costel Avram.
De altfel, și directorul tehnic al Strabag România SRL, Marius Ungureanu apreciază că măsura este una necesară, având în vedere că pe acest șantier încă mai rămân de executat, în perioada următoare, dar și în primăvară, lucrări la amenajarea de rigole, montare de parapeți și realizarea unor elemente de susținere, lucrări esențiale pentru garantarea siguranței participanților la trafic, îndeosebi în condiții de iarnă. Reprezentantul firmei constructoare apreciază însă că acest proiect este unul în succesul căruia firma s-a implicat cu toate forțele, nu doar pentru că este primul drum montan de mare altitudine pe care-l realizează, ci și pentru că el străbate una dintre cele mai frumoase regiuni turistice din România.
Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul județean Hunedoara a obținut o finanțare de 17,9 milioane de lei, prin PNDL, de la Ministerul Dezvoltării, la care se adaugă o cotă de contribuție proprie a instituției județene de alte 3,2 milioane de lei, Termenul de finalizare al acestei lucrări este noiembrie 2021.