Nu mai puțin de 15 expoziții de fotografie și alte 15 acțiuni pentru educarea și conștientizarea elevilor din ciclurile primar și gimnazial în unitățile de învățământ din arealul ariilor protejate, au fost organizate de către administrația Parcului Național Retezat în cadrul unui proiect desfășurat în luna octombrie 2020.
Proiectul, derulat în parteneriat cu 15 unități de învățământ de pe teritoriul comunelor și orașelor pe care se întind ariile naturale protejate vizate de proiect a urmărit activitatea de informare și conștientizare a elevilor și profesorilor cu privire la importanța conservării ecosistemelor, habitatelor și speciilor din Parcul Național Retezat (incluzând rezervațiile 2.494 Gemenele, 2.496 Pestera Zeicului) împreună cu siturile Natura 2000 suprapuse parțial – ROSCI0217 Retezat și ROSPA0084 Munții Retezat. În cadrul evenimentelor derulate în acest proiect, au fost distribuite ghiduri educative despre biodiversitate, orare școlare, tricouri, ghiozdane, pixuri și diplome de participare.
”Școala este mediul în care procesul de formare este organizat și structurat așa încât devine imperios necesar ca elevii să fie expuși în acest cadru la mesajele educative cu privire la cunoașterea naturii. Fixarea noțiunilor este accentuată în prezența profesorilor îndrumători. Dorim să mulțumim tuturor directorilor și profesorilor implicați în această activitate, mai ales că această activitate a fost realizată cu restricțiile impuse la nivel județean și local”, arată reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat, într-un comunicat de presă.
Rezultatele așteptate în urma activităților derulate în cadrul proiectului vizează revizuirea Planului de management, identificând nevoile concrete de protecție a biodiversității din PNR cât și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării ariilor naturale protejate. De asemenea, proiectul va asigura întărirea și dezvoltarea capacității administrative a Administrației Parcului în scopul asigurării unui management adaptativ al celui mai vechi și important Parc Național din România (Rezervație a Biosferei), împreuna cu Siturile Natura 2000 incluse.