De multe ori, hoții de locuințe utilizează anumite metode de monitorizare a casei pe care urmează să o spargă, iar dacă nimic nu pare să le stea în cale, cel mai probabil te vei trezi fără obiectele de valoare pe care le aveai. Pe lângă achiziționarea unei camere de supraveghere sau a unuia dintre acele modele variate de proiectoare cu led și senzori, pentru a avea locuința mereu luminată și monitorizată, este necesar să cunoști și alte metode prin care te poți proteja cât mai eficient!
Iată cum îți poți proteja casa împotriva hoților:
Ce trucuri folosesc hoții înainte de a da o spargere?
Chiar dacă par vechi sau inutile, aceste trucuri sunt încă folosite de spărgători înainte de a da atacul. De aceea, este esențial să le cunoști și să fii atent întotdeauna la anumite semne care apar.
Mai exact, spărgătorii folosesc următoarele metode de supraveghere a locuinței tale:
- Pentru a verifica dacă proprietarii sunt plecați și pentru a se asigura că nimeni nu este acolo, hoții amplasează o bucată de hârtie sau plastic în ușă. Dacă proprietarii vin acasă, aceasta va cădea pe jos și, astfel, infractorii vor căuta o altă țintă;
- Pentru a spiona casa, hoții se pot preface că sunt noii vecini și intră în legătură cu proprietarii locuinței pe care urmează să o jefuiască. Aceștia cer diverse informații sau întreabă dacă pot efectua apeluri telefonice scurte;
- Dacă au pus ochii pe o proprietate, de multe ori hoții spionează o zi sau două în fața acesteia, pentru a observa orele de plecare și sosire a celor care locuiesc acolo sau pentru a vedea dacă lipsesc de mai multe zile;
- Dacă locuiești la casă, închide mereu ferestrele de pe acoperiș sau de la subsol, căci hoții au o formă fizică de invidiat de multe ori și se pot cățăra foarte ușor pentru a intra în interiorul locuinței, prin locuri care ție îți par imposibile.
Cum te poți proteja cât mai bine de hoții de locuințe?
Dezvoltarea tehnologiei și apariția rețelelor sociale este, în mare parte, un lucru bun. Totuși, acestea pot avea și efecte negative, atunci când anunți pe aceste platforme de socializare faptul că vei pleca în vacanță sau că o lipsești o anumită perioadă de timp. Practic, le oferi hoților posibilitatea de a planifica până la cele mai mici amănunte spargerea, fără a-și face griji că vor fi întrerupți.
Dacă locuiești la casă, evită să lași cheile la îndemână, sub covorașul de la ușă sau sub un ghiveci de flori, pentru că hoții știu exact unde să caute. De asemenea, dacă ai pierdut cheia, nu o folosi pe cea de rezervă, ci schimbă încuietoarea cu totul.
Chiar dacă nu pare posibil, ferestrele sunt foarte ușor de deschis cu instrumente simple. Acesta este și motivul pentru care se recomandă utilizarea unor protecții antiefracție și a unor elemente de securitate pentru ele.
Printre alte măsuri pe care trebuie să le ai în vedere, se pot specifica:
- Nu lăsa niciodată necunoscuți în casă, în special atunci când nu mai este nimeni cu tine;
- Dacă observi pe cineva în fața locuinței de mai multe ori și pare suspect, discută cu acea persoană pentru a vedea care este motivul pentru care spionează;
- Dacă apar obiecte sau mesaje suspecte pe casă sau în fața acesteia, îndepărtează-le cât mai repede;
- Folosește sisteme de iluminat inteligente care pot fi pornite și oprite cu ajutorul telefonului;
- Dacă îți permiți, folosește sisteme de monitorizare cu senzori pentru uși și ferestre, dar și detectoare de mișcare, care pot raporta rapid, prin email sau sms, dacă este ceva în neregulă.
În concluzie, trebuie să știi că atunci când este vorba despre protecție împotriva unor astfel de infracțiuni, locuințele nu pot fi în totalitate protejate. Cu toate acestea, ai la dispoziție o mulțime de metode și măsuri preventive, astfel încât intrarea în casă să fie cât mai dificilă pentru infractori!