Locul pe care se afla, cu ani în urmă, sediul administrativ al Minei Valea de Brazi, una din întreprinderile carbonifere de pe raza orașului Uricani, e pe cale să renască, după ce autoritățile locale au găsit o soluție pentru repunerea în folosință a acestui areal situat la răspântia unor drumuri către destinațiile de vis din Munții Retezatului, Godeanului și Vîlcanului.
În urmă cu mai bine de două decenii, când statul român a decis închiderea exploatării miniere de la Valea de Brazi, autoritățile locale au decis să păstreze sediul administrativ al fostei mine, dar și câteva din clădirile cu diverse funcționalități din curtea minei, sperând că le vor putea valorifica eficient, punându-le la dispoziția unor investitori care ar fi găsit aici oportunități de afaceri. ”Inițial, după închiderea minei, noi am preluat clădirea administrativă a fostei Mine Valea de Brazi, în speranța că vom putea atrage aici investitori care să deschidă activități economice. Din fericire, după îndelungi căutări și așteptări, timp în care am cheltuit bani de la bugetul local pentru a păzi și întreține aceste clădiri rămase, la un moment dat am avut o șansă în acest sens, dar dacă vă amintiți, consilierii din Opoziție au votat împotriva proiectului prin care îi puneam la dispoziție clădirea fostei mine și am pierdut oportunitatea atragerii unui investitor din Italia. Între timp, nu am mai putut asigura nici paza clădirii, care s-a degradat de la an la an și care a devenit, la un moment dat, o ruină cu un potențial de pericol foarte ridicat”, își amintește Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
În aceste condiții, atenția autorităților locale de la Petroșani s-a îndreptat către găsirea altor soluții de valorificare a acestui areal public, astfel încât pericolul prezentat de ruinele fostei mine Valea de Brazi să fie înlăturat, iar zona să fie într-un fel valorificată. În urmă cu doi ani a apărut o rază de speranță, odată cu programul de investiții promovat de Uniunea Europeană prin care autoritățile locale aveau posibilitatea să acceseze bani pentru regenerare urbană. ”Împreună cu echipa de specialiști în proiecte și programe a Primăriei orașului Uricani nu am pierdut această șansă. Am scris un proiect prin care solicitam finanțare europeană în vederea regenerării urbane prin ecologizarea perimetrului și transformarea acestuia într-un parc de picnic modern, dotat corespunzător. Și ne-a ajutat bunul Dumnezeu de am reușit să prindem acest proiect în programul de finanțare al Uniunii Europene”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Puțin peste 2 milioane de lei a alocat Uniunea Europeană administrației locale de la Uricani pentru implementarea proiectului de investiții intitulat ””Regenerare urbană – Fostul sediu administrativ E.M. Valea de Brazi”, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Primarul Buhăescu spune că obiectivul proiectului consta în reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe de teren de 2296 mp, degradată și neutilizată din oraşul Uricani (localitatea componentă Valea de Brazi), în scopul creării unei zone de spațiu verde și agrement pentru populaţia oraşului și pentru turiști. ”Am avut încredere în succesul acestui proiect, chiar dacă au existat destui sceptici care să spună că pe ruinele de la fosta mină Valea de Brazi nu vom putea face un parc de picnic care să atragă turiști. Dar, timpul a demonstrat că acel loc ce părea, în urmă cu câțiva ani, doar un decor de filme de groază a fost schimbat în mod radical, iar de anul viitor va fi pregătit să-i primească și pe primii oaspeți”, mai adaugă primarul Dănuț Buhăescu.
În acest scop, în cadrul lucrărilor executate în acest proiect, clădirea administrativă a fostei Mine Valea de Brazi a fost demolată, au fost înlăturate toate resturile şi materialele rămase în perimetrul construcţiei, iar pământul contaminat cu moloz a fost excavat pe o adâncime de 40 cm de la cota terenului și toate reziduurile rezultate au fost eliminate din zonă, concomitent fiind așternut un strat de 40 cm de pământ fertil pe care a fost însămânțată iarbă. ”Practic, am transformat tot conglomeratul acesta de beton și moloz într-o zonă verde, într-un parc tematic, cu alei, cu filigorii dotate fiecare cu masă, scaune și grătare. Tot aici vom planta și o serie de arbori ornamentali din categoria foioase și rășinoase, care vor ajunge la maturitate în circa 10 ani. De asemenea, aici vor fi plantați și arbori lalea, trandafiri cu trunchi și gard viu. Trotuarul de acces în zonele de picnic va fi realizat din dale, iar platforma de parcare din mixtură asfaltică. Zona va fi separată de peluză cu un separator din plastic stabilizat cu țăruși, iar suprafața va fi protejată cu folie agrogeotextilă și un strat de scoarță naturală în grosime de 5 cm pentru a evita creșterea buruienilor. Personal, cred că, la final, vom avea cel mai frumos loc de picnic amenajat în regiunea Văii Jiului”, explică primarul Dănuț Buhăescu.
Deja, cea mai mare parte a acestor lucrări au fost finalizate și, după cum ne asigură primarul orașului Uricani, în primăvară, dacă vom scăpa și de pandemie, vom încinge primele grătare la cel mai modern loc de picnic din Valea Jiului.