S-a constituit grupul de lucru pentru Via Transilvanica la nivelul județului Hunedoara
Urmare a întâlnirii de săptămâna trecută când conducerea Consiliului Județean Hunedoara a avut o primă întâlnire cu reprezentanții Tășuleasa Social pentru a pune bazele colaborării în vederea realizării traseului Via Transilvanica în județul Hunedoara, marți, 2 decembrie 2020, s-a constituit Grupul de lucru.
La întâlnirea convocată de administratorul public al județului, Costel Avram, au participat Anca Rusu – manager Destinația de Ecoturism Țara Hațegului și coordonator din partea Tășuleasa Social, Alin Alimpesc – director Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Cristian Ciobanu – administrator patrimoniu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Călin Pop – președinte Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Mihai Mustea – 4X4 Offroad Orăștie și Bogdan Hăulică – consilier al Președintelui CJ Hunedoara.
În vederea realizării traseului care va străbate județul Hunedoara s-a luat decizia ca, până la finalul acestui an, grupul de lucru să consulte fiecare unitate administrativ-teritorială în vederea stabilirii condițiilor de montaj și întreținere a bornelor kilometrice din andezit. Acordul administrațiilor publice locale este foarte important pentru proiectul să fie implementat corect la nivelul județului Hunedoara. „Ne vom deplasa la fiecare primărie pentru a face cunoscut acest proiect și pentru a obține acordul administrațiilor locale pe teritoriul cărora va fi marcat traseul Via Transilvanica. În același timp, în colaborare cu voluntarii va începe ridicarea traseului prin GPS, adică stabilirea lui, verificarea, întocmirea hărții și a planului de amplasare a bornelor. Ne-am angajat să ducem la bun sfârșit acest proiect și vom face tot ce ne stă în putință pentru a nu ne abate de la termene”, a declarat Costel Avram.
După stabilirea traseului și obținerea acordurilor din partea UAT-urilor, Consiliul Județean Hunedoara va aproba prin hotărâre parteneriatul public privat cu Tășuleasa Social, act ce va fi urmat de hotărâri similare ale consiliilor locale implicate în proiect.
Via Transilvanica este un traseu turistic care pornește de la Mănăstire Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I. În 2020 reprezentanții asociației au reușit să finalizeze 800 km în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți. În 2021, Via Transilvanica va ajunge și în județul Hunedoara. Bornele kilometrice care vor fi amplasate pe traseul Via Transilvanica sunt realizate din andezit, păstrează specificul locului și sunt achiziționate exclusiv din donații.
« Cartea ”Nu trageți, sunt reporter !” semnată de Mihai Barbu a fost desemnată cartea anului 2020 de Filiala Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Președintele Consiliului Județean Hunedoara, pozitiv la testul Covid-19 »