Programele educaționale Erasmus+ derulate de Universitatea din Petroșani cu instituții academice partenere din spațiul Uniunii Europene constituie unul dintre elementele forte ale instituției academice din Valea Jiului pe care-l au în vedere studenții care vin să studieze aici. În acest context, preocupările pentru internaționalizarea Universității din Petroșani și extinderea relațiilor de parteneriat cu alte centre academice europene, în vederea dezvoltării de noi programe de schimburi educaționale și de cercetare în cadrul Erasmus+, constituie o preocupare permanentă a conducerii instituției de învățământ superior din Valea Jiului.
Potrivit rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, chiar și în condițiile restrictive impuse de pandemia de coronavirus, chiar și în acest moment există studenți ai facultăților din cadrul Universității din Petroșani care participă la astfel de programe, în diverse țări europene. ”Avem în prezent un număr de 42 de studenți care sunt plecați, pe programele de tip Erasmus+ pe care le avem în derulare, în țări precum Polonia, Franța sau Spania, unde participă la cursuri și instruiri la facultățile din țările respective cu care noi avem încheiate relații de parteneriat. Evident, aceștia respectă normativele educaționale și sanitare din țările în care se află, însă și noi ținem în mod permanent legătura cu ei prin intermediul aplicațiilor on-line disponibile”, a declarat rectorul Sorin Radu.
În acest context, Universitatea din Petroșani a reușit să implementeze și un proiect finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației și Cercetării, proiect prin care studenții, dar și profesorii sunt informați, prin utilizarea unor platforme de comunicare on-line, asupra oportunităților pe care le deschide internaționalizarea Universității din Petroșani. În aceste zile, proiectul a ajuns la final, evenimentul fiind marcat printr-un workshop de diseminare a rezultatelor acestuia, care a avut loc la finalul săptămânii trecute, evident tot prin intermediul unei întâlniri on-line a participanților. ”Între cele 5 proiecte câștigate în 2020, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației și Cercetării se află și proiectul privind internaționalizarea universității din Petroșani. Ca și celelalte, acesta s-a finalizat, în zilele de 4 și 5 decembrie, printr-un work-shop, pe care l-am realizat on-line din cauză că nu putem să avem întâlniri față în față cu mai mult de 20 de persoane. Acest work-shop a avut drept scop nu numai familiarizarea, ci și informarea colegilor vis-a-vis de ceea ce pot face în universitățile partenere, specificul acestora, domeniile de dezvoltare, domeniile de studiu și oportunitățile de cercetare pe care le putem asigura în parteneriat cu acestea”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Potrivit acestuia, în cadrul acestui eveniment participanții au aflat, din surse directe, autorizate, ce beneficii le pot aduce parteneriatele Erasmus+ ale Universității din Petroșani și cu universități din țări non-europene, precum sunt cele din Egipt, Ucraina, Republica Moldova, ori Bosnia Herțegovina.