Cu toate că, în urma investițiilor efectuate în reabilitarea și modernizarea rețelelor publice de canalizare, în toate localitățile din Valea Jiului, acestea sunt pregătite să funcționeze eficient, în ultima perioadă au fost semnalate din nou tot mai multe avarii iar în ciuda intervențiilor prompte ale echipelor de intervenție ale operatorului de apă și canalizare de la Petroșani, există situații în care canalele nu mai fac față volumului mare de mizerii care ajung în acestea și refulează.
Potrivit conducerii Apa Serv acest tip de avarii este însă generat, de cele mai multe ori, de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor de canalizare de către beneficiari. ”Din păcate, oamenii nu înțeleg întotdeauna că în sistemul de canalizare nu se evacuează decât apă menajeră și aruncă fel de fel de deșeuri în vasele de toaletă, iar toate acestea ajung în rețeaua publică de canalizare pe care, deseori, o blochează. Chiar și atunci când nu se întâmplă acest lucru, la stația de epurare de la Dănuțoni, ajung toate aceste deșeuri care îngreunează activitatea colegilor noștri de la stație și cresc costurile de exploatare ale Apa Serv, pe serviciul de canalizare. Am găsit, aruncate în rețeaua de canalizare pungi de plastic, ambalaje, textile și, mai nou, foarte multe măști sanitare și mănuși chirurgicale”, spune Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
După ce, în urmă cu doi ani, în urma derulării unei campanii de conștientizare a cetățenilor asupra problemelor pe care le generează utilizarea defectuoasă a sistemului public de canalizare, numărul intervențiilor derulate de muncitorii de la Apa Serv pe rețelele de canalizare au scăzut semnificativ, însă din păcate, fie lipsa de informare, fie indiferența, fie diverse alte motive, mai mult sau mai puțin obiective, cauzează din nou tot mai multe probleme pentru operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului.
În acest context, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor săi, Apa Serv Valea Jiului intenționează să reia, imediat ce va fi posibil acest lucru, campania de informare ”Canalizarea nu este coș de gunoi !” Directorul general al companiei de apă, Cristian Ionică speră că, prin intermediul acesteia, utilizatorii vor cunoaște mai bine ce pot și, mai ales, ce nu pot să arunce în vasele de toaletă, dar și pericolele la care se expun cei care nu utilizează corespunzător rețelele publice de canalizare. Până atunci însă, reprezentanții companiei de apă fac încă un apel la cetățenii din Valea Jiului să utilizeze corespunzător rețelele de canalizare doar pentru evacuarea apei menajere, iar pentru deșeuri să utilizeze serviciile publice specifice.
În prezent, Valea Jiului beneficiază de cel mai modern sistem de gestionare a apelor uzate din județul Hunedoara, stația de epurare a apelor uzate de la Dănuțoni fiind de altfel una dintre cele mai eficiente din România. Grație acesteia, Valea Jiului a avut o creștere semnificativă a calității mediului, prin eliminarea riscului poluării apelor cu reziduuri provenite din sistemul public de canalizare.