În general, oamenii sunt tentați ca în tot ceea ce fac să-și depășească limitele și să atingă cele mai înalte culmi ale performanței. Atât în sport, cât și în profesie, în pasiune, în viață.
Unul dintre tinerii Văii Jiului mânați de aceste idealuri este și Adrian Ahrițculesei. Absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea de Vest din Timișoara, Adrian lucrează ca optometrist la una din cele mai apreciate firme de profil din regiune, Optimed Petroșani, firmă plasată la cote înalte de calitate în acest domeniu de activitate.
Dincolo însă de profesie și familie, pentru Adrian Ahrițculesei muntele pare a fi cea mai mare pasiune, iar înălțimile – permanente provocări. Chiar dacă nu se revendică a fi sportiv de performanță, pentru Adrian Ahrițculesei, Parângul, Retezatul, Ceahlăul sau Făgărașul au devenit nu doar zone montane familiale, ci și teren de antrenament pentru performanțele și mai mari spre care acesta tinde. În ultimii ani, solitar sau în grupul de prieteni montaniarzi cu aceeași pasiune, Adrian a reușit să cucerească câteva vârfuri semețe de pe mapamond: Musala (Bulgaria) – 2925 m, Toubkal (Maroc) – 4.167 m, Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Grossglockner (Austria) – 3.798 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m, fiind doar câteva dintre acestea. Mai mult, în 2018, Adrian Ahrițculesei a reușit să ajungă pe vârful Aconcagua din Argentina, la altitudinea de 6.962 metri, aceasta fiind de altfel cea mai înaltă culme pe care a reușit să o atingă pasionatul montaniard din Valea Jiului.
Adrian Ahrițculesei începe anul 2021 cu o nouă provocare pe măsură. Acesta a plecat, chiar în aceste zile, spre Chile, unde și-a propus să ajungă pe un alt vârf de peste 6000 de metri de pe mapamond: Vârful Ojos de Salado, la altitudinea de 6.894 m, acesta fiind cel mai înalt munte vulcanic din lume. Odată ce-și va duce la bun sfârșit și această misiune, Adrian se apropie tot mai mult de performanța supremă și visul oricărui montaniard: cucerirea Everestului.
Îi ținem pumnii lui Adrian Ahrițculesei în drumul său spre o nouă performanță, cu mândria că, prin el, steagul României flutură pe cele mai înalte ”catarguri” ale lumii.