Omagiu ”Eminescu” la Galeria de artă din Lupeni

Ușor-ușor, viața pare să-și intre în ritmul său firesc și la Lupeni după un an 2020 extrem de dificil în care viața culturală și artistică, atât de apreciate în această comunitate locală, a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.
Noul an 2021 debutează însă sub un semn al speranței, iar în acest context primele semnale ale unui an cultural activ au început deja să apară în acest municipiu. Nici nu se putea un alt moment mai bun de a da acest semnal decât cel al zilei de 15 ianuarie, zi care în țara noastră marchează Ziua Culturii Naționale. Instituită în cinstea poetului național Mihai Eminescu, născut într-o zi de 15 ianuarie, în urmă cu 171 de ani, Ziua Culturii Naționale este un punct de reper pentru identitatea culturală a națiunii române.
Sub imperiul acestor considerente a avut loc și la Lupeni astăzi, un eveniment cultural organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, în colaborare cu Asociația Culturală ”Iosif Tellman” condusă de prof. Simonel Bucur, precum și cu prof. Tiberiu Boșneag, Ioan Gal și Lucica Găman, eveniment în care a fost omagiat poetul național Mihai Eminescu.
Găzduit de sala de expoziții a Galeriei de artă ”Iosif Tellmann” din municipiul Lupeni, evenimentul a prilejuit seria unor expozeuri și dezbateri publice având ca subiect personalitatea lui Mihai Eminescu precum și rolul culturii în comunitatea locală a Lupeniului, oferind în același timp elevilor de la mai multe instituții de învățământ din Valea Jiului, prilejul de a expune o seamă de lucrări de artă plastică ce l-au avut ca ”subiect” pe marele nostru poet național. Au participat cu lucrări elevi de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.

Lucrările au fost analizate și jurizate, fiind stabilite și următoarele premii pentru tinerii autori:

  • Locul I – Daj Alexandra și Șut Monica Denica;
  • Locul  II – Iacobescu Dinea Maria și Ganea Sonia;
  • Locul III – Așkar Enisa – Sirin și David Alexandra;
  • Mențiuni: Băltărețu Rareș Andrei, Dumitru Popa Carina Sorana, Ciolacu Casiana, Maniu Vlad George, Ienulescu Dumitra.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și-a exprimat convingerea că odată cu această zi a Culturii Naționale, viața culturală din municipiul Lupeni va reveni la normalitate, recâștigându-și binemeritatul loc în preocupările oamenilor. ”Vreau să-i felicit pe toți elevii care au venit astăzi cu frumoase lucrări de artă plastică prin care este evocat poetul nostru național Mihai Eminescu. Și vreau să-i felicit pe inițiatorii acestui proiect care marchează Ziua Culturii Naționale dar care, în același timp, deschide seria activităților cultural-educaționale al căror șir ne propunem să-l reînnodăm în acest an, pe măsură ce pandemia de va îndepărta de comunitățile noastre. Avem nevoie de cultură, de artă, de divertisment și vom face în așa fel încât cetățenii municipiului Lupeni să aibă parte de acestea”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
La evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale în municipiul Lupeni au mai participat consilierul județean Maria Ivăniși, consilierii locali Rodica Câmpeanu, Anca Elena Cordea, Florin Bulgaru și Ion Pîrvulescu, președintele Asociației Cultural ”Iosif Tellmann” – prof. Simonel Bucur, precum și Antoneta Duban, curatorul galeriei de artă din municipiul Lupeni.