Premiul Exclusiv pentru Excelență în activitatea artistică – BELA ANDRAȘI

Cu toate că numele lui Bela Andrași nu este unul necunoscut în lumea muzicală din Valea Jiului de foarte mulți ani și în ciuda faptului că viața culturală a acestei regiuni, în toate formele ei de exprimare, nu îmi este nici mie necunoscută, trebuie să recunosc faptul că până anul trecut nu auzisem de acesta. L-am întâlnit întâmplător, cred că la un eveniment cu nuanțe politice, când avea să-mi lanseze invitația de a participa, în toamna anului 2020 la un eveniment cultural găzduit la Palatul Cultural din Lupeni, într-o perioadă de relaxare după restricțiile din primăvara-vara aceluiași an. Am răspuns acestei invitații și nu mică mi-a fost mirarea să-l regăsesc, în acest eveniment, pe artistul Bela Andrași ca protagonist al unui spectacol de gală girat de participarea unor excepționali oameni de cultură și artă din România, în care lupeneanul nostru Bela Andrași a fost distins cu Premiul Apollon pentru cultură, artă și civilizație, acordat de Societatea Culturală Apollon, patronată de Excelența Sa George Călin, ambasador cultural al României la Convenția ONU de la Geneva.

Sigur că distincția aceasta acordată unui artist al Văii Jiului m-a determinat să-i studiez mai atent cariera artistică a lui Bela Andrași. Pasionat de muzică încă din tinerețe, Bela Andrași a evoluat în cadrul mai multor formații de muzică ușoară din Valea Jiului, ca solist, chitarist și compozitor. Întâlnirea providențială din 2019 cu artista și poeta Camelia Florescu, alături de care a pus bazele unei echipe de creație, avea să-i aducă lui Bela Andrași o serie de satisfacții profesionale concretizate în lansarea cu succes a unor frumoase piese muzicale. Unele dintre acestea aveau să-i aducă compozitorului din Valea Jiului prezența pe scena Festivalului Național ”Mamaia Copiilor” (alături de tânăra interpretă Teona Răcheriu), pe scena Festivalului Național de romanțe ”Crizantema de aur” (alături de Liliana Cornilă), dar și o serie de apariții în emisiuni și show-uri de televiziune, precum și zeci de mii de aprecieri în mediul on-line. La toate acestea se adaugă numeroasele premii pe care echipa de creație din care face parte Bela Andrași le-a adunat în palmares în anul 2020. Mai mult, parte din creațiile sale muzicale noi au intrat și în repertoriul unuia dintre idolii săi din tinerețe – apreciata artistă Silvia Dumitrescu.

Remarcabil este în mod evident faptul că toate aceste repere de succes din viața lui Bela Andrași s-au petrecut într-un an 2020 extrem de dificil pentru întreaga industrie muzicală din România, fapt remarcat și de către Octavian Ursulescu, un fin cunoscător al scenei muzicale autohtone, care aprecia recent într-un articol din revista ”Actualitatea muzicală” că echipa Bela Andrași-Camelia Florescu a avut un an prolific, reușind chiar să depășească mulți artiști considerați de primă linie și să-și găsească, astfel, un binemeritat loc pe scena muzicală românească, nu doar între granițele țării, ci și dincolo de acestea.

Cu astfel de recomandări ale unui an exploziv pentru compozitorul Bela Andrași, Premiul Exclusiv pentru excelență în activitatea artistică nu putea avea, în mod evident, un alt destinatar.