Termenul în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială a fost prelungit: Anunțul ministrului Energiei
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va modifica perioada în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială, anunţă ministrul Energiei, Virgil Popescu. Perioada de preschimbare a contractelor urmează a fi prelungită până la 30 iunie.
Ministrul Energiei anunţă că este în circuitul de avizare o OUG care să modifice Ordinul ANRE care permitea trecerea din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal a şase milioane de clienţi, fapt care presupunea majorarea facturilor, însă precizează că este posibil să nu mai fie nevoie de adoptarea acestui act ormativ de către Executiv.
”Am spus: nu, nu asta este logica, să punem în centrul liberalizării furnizorul şi clientul să se bată pe furnizor, ci în centrul liberalizării trebuie pus clientul în aşa încât furnizorii să dea preţuri mai bune şi să se bată pe client. Şi atunci am ieşit şi am spus: dacă ANRE nu va modifica acest Ordin, o vom face noi prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de ordonanţă care e deja pe circuitul de avizare, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie să-l dăm”, a declarat Virgil Popescu luni seară, la B1 TV.
El anunţă că ANRE va modifica ordinul, urmând ca ei care nu au încheiat noi contracte cu un furnizor de energie să aibă posibilitatea de a face acest lucru până la jumătatea anului.
”Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, şi cu noi, şi cu furnizorii, şi a modificat acest Ordin, a prelungit perioada de preschimbare a contractelor de la 30 la şase luni de zile, 180 de zile, până pe 30 iunie. Şi a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piaţa serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount până la nivelul preţului concurenţial, adică factura să fie mai mică, lună de lună, clientului, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu se mută. Eu sunt uşor nemulţumit, pentru că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie «furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său». Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit” a adăugat ministrul Energiei.
Virgil Popescu a precizat că, în urma discuţiilor cu ANRE, reprezentanţii instituţiei i-au adus la cunoştinţă că au discutat cu toţi cei patru furnizori şi că aceştia ”s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.
Sursa: stiripesurse.ro