Cu toate că anul 2021 nu se anunță a fi unul foarte roz nici pentru comunitatea județului Hunedoara, reprezentanții autorităților administrației județene se declară optimiști în ceea ce privește asigurarea funcționării în condiții optime a Consiliului județean Hunedoara dar și continuarea programului de dezvoltare a acestui județ.
În acest context, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram arată că, în aceste zile, conducerea CJH lucrează intens la creionarea bugetului public al instituției pentru anul 2021, astfel încât acesta să acopere toate aceste deziderate. Avram spune că în ceea ce privește Valea Jiului, o regiune deosebit de importantă pentru județ, conducerea Consiliului județean Hunedoara și-a propus să acorde și în acest an atenția cuvenită comunităților din cele 6 localități care compun această micro-regiune hunedoreană. ”Vreau să-i asigur pe toți locuitorii din Valea Jiului că președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor nu-și uită promisiunile din campania electorală și nu-și neglijează obligațiile care-i revin față de locuitorii Văii Jiului din această poziție, în care a fost ales și cu votul categoric al acestora. Chiar în aceste zile, împreună cu președintele Laurențiu Nistor și cu funcționarii din cadrul CJH am stabilit o serie de proiecte pe care ne propunem să le realizăm pentru fiecare din cele 6 localități ale Văii Jiului”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Aceste proiecte urmăresc, în bună parte, finalizarea unor investiții aflate în derulate dar și începerea altor investiții noi, în fiecare oraș și municipiu din Valea Jiului. Spre exemplu, Costel Avram precizează că în vara acestui an se va încheia proiectul rutier din Parâng, odată ce toate lucrările prevăzute în contractul de modernizare al drumului județean 709F care face legătura între municipiul Petroșani și satul de vacanță din stațiunea Parâng vor fi realizate efectiv. ”Am urmărit personal, îndeaproape, execuția acestui proiect și pot spune fără teama de a greși că drumul spre Parâng este un model de bune practici în ceea ce privește execuția unor lucrări de infrastructură în zonele montane, ci este unul din cele mai frumoase drumuri alpine din România și va ajuta la creșterea semnificativă a turismului în Parâng și Petroșani. În primăvara acestui an, antreprenorul acestei investiții va finaliza și ultimele retușuri la acest drum (rigole, ziduri de sprijin, tunelurile de subtraversare a pârtiilor de schi, amenajarea de parcări și de puncte de belvedere și eu cred că din vară vom beneficia în Parâng de un drum nu doar spectaculos, ci și foarte bun, în deplină siguranță pentru cei care vor urca la munte cu mașina”, spune Costel Avram.
În același timp, acesta precizează că deja se caută soluții pentru demararea unui proiect și pentru porțiunea de drum județean care nu a fost cuprinsă în proiectul PNDL, respectiv până la Cabane ANEFS, acolo unde se află de fapt capătul acestui drum județean. ”Am promis că vom asigura accesul rutier până sus la ANEFS și vom face acest lucru. Doar că aici părerile privind soluția tehnică pe care trebuie să o abordăm sunt diferite și noi trebuie să alegem varianta cea mai bună. Dacă mergem pe ideea de a asfalta acest drum, atunci vor exista probleme pe timp de iarnă, pentru că drumul traversează pârtii de schi și, pe o anumită porțiune, este utilizat și ca pârtie pentru sanie. Una din soluțiile propuse aste aceea de a pietrui corespunzător acest tronson de drum și de a amenaja rigole de scurgere a apelor, astfel încât vara el să poată fi utilizat corespunzător, iar pe timp de iarnă acesta să fie închis, astfel încât să nu fie afectată practicarea sporturilor de iarnă. Cert este că în acest an vom găsi o soluție și vom acționa ca atare”, spune Costel Avram.
Și în zona de vest a Văii Jiului, autoritățile județene intenționează să asfalteze sectorul de drum județean cuprins între barajul de la Valea de Pești (Uricani) și limita cu județul Gorj din Munții Vîlcan. ”Anul trecut am alocat peste 300 de milioane de lei din bugetul CJH și am scos la licitație acest proiect de investiții. După consultările pe care le-am avut și cu domnul primar Buhăescu am decis să anulăm însă licitația, lucru care nu înseamnă însă că renunțăm la acest proiect, așa cum greșit a mai fost interpretat în presă. De fapt, dorim să profităm de faptul că acest tip de investiții devine acum eligibil pe fonduri europene și în acest condiții am convenit că este mult mai eficient să accesăm banii europeni pentru realizarea acestui proiect, decât să alocăm o sumă atât de mare din bugetul județean”, spune Avram.
Și la Lupeni, administrația județeană și administrația locală au în vedere derularea în comun a unor proiecte de investiții necesare în contextul în care stațiunea Straja cunoaște o dezvoltare tot mai accentuată. Aici, după cum precizează administratorul public al CJH Costel Avram, principalele investiții ale anului 2021 vizează amenajarea unui număr mare de locuri de parcare. ”Este evident că afluxul mare de turiști care vin la Straja implică nevoia amenajării a tot mai multe locuri de parcare. După cum se știe, noi încă de anul trecut am convenit cu autoritățile locale de la Lupeni, să derulăm împreună un amplu proiect de modernizare a parcării de la baza stațiunii, unde vor fi amenajare câteva sute de locuri de parcare moderne, cu asfalt și iluminat public. În același timp, împreună cu domnul primar Lucian Resmeriță, am convenit să derulăm împreună și un alt proiect similar care vizează amenajarea de locuri de parcare în zona montană, la intrarea în stațiunea Straja”, a mai spus Costel Avram.
Tot la capitolul infrastructură rutieră, autoritățile județene și-au propus să se asocieze și cu Primăria orașului Petrila, în vederea construirii unui pod peste Jiul de Est, care să asigure accesul rutier din drumul național către șoseaua de centură a orașului Petrila. Tot la Petrila, Consiliul județean Hunedoara nu a abandonat ideea preluării în administrare a patrimoniului industrial de la fosta Mină Petrila. ”Este un proiect care trenează de ceva vreme, din motive ce țin de birocrația excesivă, poate și din anumite considerente electorale. Noi, după cum se știe, am prins bani în buget pentru a cumpăra aceste clădiri istorice de la fosta Mină Petrila și anul trecut, vom prinde bani în acest scop și în bugetul anului 2021 și sperăm că vom finaliza procedurile în cel mai scurt timp, pentru că dorim să repunem în circuitul public acest patrimoniu, inclusiv prin accesarea de fonduri europene”, dă asigurări Costel Avram.
Din atenția CJH nu lipsesc nici identificarea și derularea unor proiecte publice al căror beneficiari sunt comunitățile locale din Vulcan și Aninoasa. Despre toate aceste proiecte, pe care CJH le are în vedere pentru anul 2021, atât în Valea Jiului cât și în restul județului, administratorul public al județului spune că, în scurt timp, va vorbi detaliat și accentuat chiar președintele CJH Laurențiu Nistor.