Devenii branșați la sistemul public de termoficare au rămas, din nou, fără apă caldă și căldură la începutul acestei săptămâni, după ce stocul de cărbune al Termocentralei de la Mintia a rămas ”pe zero” în plină iarnă. Situația a readus în atenție perspectivele de funcționare a acestui agent economic, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o nouă procedură de reorganizare.
Cum procedura de reorganizare a CEH lasă ”pe dinafară” termocentrala de la Mintia, identificarea soluțiilor optime pentru trecerea acestea în proprietatea autorităților publice județene redevine un subiect de maximă importanță. În acest context a avut loc marți, 9 februarie, la sediul CJH din Deva o întâlnire de lucru convocată de președintele Laurențiu Nistor pentru reanalizarea oportunității preluării acestui important agent economic în administrarea instituției publice județene. La întâlnire au participat conducerea executivă a Consiliului Județean Hunedoara, conducerea Termocentralei Mintia, reprezentanții sindicatelor din energie și specialiști în acest domeniu.
Președintele CJ Hunedoara a reafirmat intenția de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala de la Mintia, în condițiile aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și sub-împrumutate operatorilor economici. „Termocentrala Mintia are un rol extrem de important pentru că echilibrează balanţa de energie electrică din centrul și vestul ţării. Ne menținem intenția de a prelua termocentrala, însă cu anumite condiții. O parte dintre acestea au fost deja identificate, altele urmează să fie stabilite de grupul de lucru creat. Punem condiții pentru că vrem ca această termocentrală să funcționeze în continuare pentru acest județ, pentru oamenii care beneficiază de serviciile oferite și pentru angajați. Vom solicita o întrevedere domnului ministru al energiei pentru a discuta concret acest subiect”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
De altfel, miercuri, la ședința Comisiei de Dialog Social convocată de prefectul județului Hunedoara, atât conducerea CJ Hunedoara, cât și reprezentanții Termocentralei Mintia vor prezenta principalele puncte asupra cărora s-a căzut de acord în contextul preluării în administrare de către administrația județeană.
Președintele CJH, Laurențiu Nistor a reamintit că administrația județeană și-a manifestat disponibilitatea de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala Mintia încă de la începutul anului 2019. Acesta spune că toate demersurile Consiliului Județean Hunedoara au avut la bază următoarele considerente:
- necesitatea asigurării continuității serviciului de termoficare pentru cele 4.500 de apartamente, precum și pentru instituțiile publice din municipiul Deva, racordate la energia termică produsă la Termocentrala Mintia;
- evitarea disponibilizării în masă a salariaţilor care asigură funcţionarea centralei şi trimiterii lor în somaj, cu consecințe grave asupra acestora şi familiilor lor, respectiv asupra comunității;
- oprirea termocentralei Mintia ar influența negativ întreaga economie a județului Hunedoara şi așa afectată de oprirea capacităților industriale existente.
Autoritățile județene speră acum că forurile competente în materializarea transferului termocentralei de la Mintia vor acționa cu rapiditate și responsabilitate în această direcție, astfel încât lucrurile să nu alunece către un final nefericit, atât pentru producătorul de energie cât mai ales pentru devenii care utilizează serviciile acestuia.