Mii de studenți din toate centrele universitare ale țării au răspuns invitației lansate de organizațiile studențești și au ieșit la protest, pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia Guvernului de a reduce subvenționarea transportului pe calea ferată pentru aceștia. În rândul studenților protestatari s-au aflat și reprezentanți ai acestora de la Universitatea din Petroșani.
În frunte cu liderul lor Alexandru Chiuda (care este și reprezentant în structura de conducere națională a Asociației Naționale a Studenților din România), câteva zeci de studenți de la facultățile din Valea Jiului au protestat în parcul ”Comunitatea Europeană” din centrul civic al municipiului Petroșani. Aceștia spun că au ieșit în stradă pentru un viitor mai bun, pentru semnalarea nedreptăților și cu scopul de a reprezenta studentul român, care nu își poate permite săptămânal un bilet de tren între centrul universitar și casă. ”Noi am făcut și niște statistici în care am întrebat peste 22.000 de studenți, ce fac ei cu această facilitate și ne-au răspuns, în proporție de peste 80% că folosesc aceste tichete de gratuite pe calea ferată pentru a merge la Universitate și pentru a veni acasă. Sunt foarte mulți studenți care nu-și pot permite să meargă acasă lunar sau pe perioada vacanțelor pentru că biletul de transport este foarte scump”, spune Alexandru Chiuda, liderul studenților de la Universitatea din Petroșani.
Mesajul studenților în cadrul acestui protest este unul puternic și clar: studenții din România nu se pot compara cu studenții germani, francezi sau austrieci, facilitățile pentru studentul din țara noastră fiind limitate, iar economia țării precară. În aceste condiții, studenții sunt de părere că anularea gratuității pe calea ferată constituie o decizie aberantă a Guvernului, în condițiile în care ea nici nu aduce o economie consistentă la Bugetul de stat dar constituie o facilitate care sprijină mediul academic, economia și piața muncii și nu doar un „moft” sau o „pomană”. Pentru a exemplifica valoarea deciziilor luate de Guvern aceștia arată că bugetul propus pentru Ministerul Educației are alocat doar 2,5% din PIB, în timp ce bugetul Camerei Senatului va avea creștere de 24%.