Neplata la termen a drepturilor salariale ale minerilor angajați la sucursalele miniere din cadrul CEH și incertitudinile tot mai mari cu privire la viitorul acestui agent economic i-au determinat pe minerii de la cele 4 exploatări miniere din Valea Jiului să declanșeze un protest spontan, pentru a cere socoteală conducerii CEH și pentru a transmite îngrijorările lor către Guvernul României.
Informația care a pus capac îngrijorării minerilor a fost aceea că, în următoarele 3 luni, salariile angajaților CEJ vor fi plătite de Ministerul Muncii, prin intermediul Agenției Județene de Ocupare și Formare Profesională (AJOFM) Hunedoara. Pe fondul temerilor că astfel ar putea fi eliminată orice garanție cu privire la plata drepturilor salariale și chiar că acesta ar fi primul pas către trimiterea salariaților în șomaj, minerii au decis să ceară explicații, în sala de apel, de la directorul general al CEH, Samuel Dioane și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, dar și de la reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Călin Petru Marian. Aceștia au fost prezenți la toate cele 4 exploatări de cărbune, unde au purtat un dialog pe temele menționate cu protestatarii. În plus, la invitația minerilor de la Lupeni, prefectul Petru Călin Marian a intrat și în subteran pentru a vedea care sunt condițiile de muncă ale acestora.
Flacăra protestului sindical s-a aprins la Mina Livezeni, în rândul minerilor din schimbul IV din noaptea de 16/17 februarie 2021, cărora li s-au raliat, rapid, în cursul dimineții, ortacii din schimbul I de la Minele Livezeni, Lupeni, Vulcan și, mai apoi, Lonea.
Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului au cerut aprobarea unei Ordonanțe de Urgență, care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dar și garanții că situația este doar una temporară, până la identificarea unor soluții prin care să se garanteze asigurarea locurilor de muncă și a salariilor minerilor, conform prevederilor din CCM.
„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate miercuri în Valea Jiului, au fost transmise Guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației” a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Mai mult, prefectul Călin Petru Marian a dat asigurări că până la finalul acestei luni, minerii își vor încasa, integral, drepturile salariale și a făcut apel la greviști să înceteze această formă de protest. Acesta a mai precizat că, zilele trecute, în urma întrunirii Comisiei de Dialog Social și a întâlnirii cu doamna deputat Vetuța Stănescu și conducerea CEH, s-au făcut demersurile prin care Guvernul României să inițieze o Ordonanță de Urgență prin care să fie plătiți minerii, timp de 3 luni de zile, din fonduri de la Ministerul Muncii. După data de 20 a lunii februarie încercăm să rezolvăm problema, așa încât salariile să ia caracter de restanță și să plătim astfel banii oamenilor. Măsura este necesară ca să rezolvăm problema financiară a CEH.
CEH se află în prezent în procedură de insolvență, constată de instanțele de judecată, iar datoriile acestuia se ridică la peste un miliard de lei. Autoritățile caută, în prezent, soluții pentru a reorganiza activitatea energetică din Valea Jiului într-o nouă companie, care să cuprindă cele 4 mine și termocentrala de la Paroșeni, urmând ca termocentrala de la Mintia să constituie op altă formă de organizare.