Nu doar ca om politic al Văii Jiului, ci mai ales ca locuitor al acestei regiuni și om ale cărui legături de familie și de amiciție cu minerii sunt multiple, senatorul Cristian Resmeriță se declară un susținător fără echivoc al protestului pe care minerii îl duc acum pentru a-și cere drepturile care li se cuvin. Acesta a ținut să-i asigure pe mineri, într-o conferință de presă care a avut loc chiar în fața sediului CEH din Petroșani, că le este alături și a cerut imperativ conducerii CEH și Guvernului să ia măsurile care se impun pentru rezolvarea problemelor ridicate, pe bună dreptate, de mineri.
”Eu nu vreau să încurajez nici un fel de protest, nu vreau să politizez în nici un fel situația de la CEH, dar în același timp nu pot să stau cu mâinile în sân sau să râd, așa cum o face prefectul de Hunedoara, atunci când minerii din Valea Jiului sunt puși în situația de a nu avea ce le pune pe masă copiilor, pentru că firma la care lucrează nu-și onorează contractul cu aceștia. Eu știu că minerii, de câte ori au fost și sunt chemați la muncă, vin întotdeauna ca să-și facă datoria, chiar dacă e greu, chiar dacă e periculos, pentru că așa au învățat ei să-și respecte munca și angajatorul. Tocmai de aceea cred că acești oameni trebuie plătiți corect și la timp pentru munca lor, indiferent de situația angajatorului”, a declarat Cristian Resmeriță.
Senatorul social-democrat recunoaște că situația mineritului din Valea Jiului și a Complexului Energetic Hunedoara este una dificilă, așa cum a fost de altfel, în cei mai mulți din ultimii cel puțin 20 de ani. Dar, în același timp, arată că niciodată nu s-a întâmplat ca salariile oamenilor să nu fie plătite și niciodată minerilor nu li s-a arătat atât de puțin respect ca acum. ”La CEH, situația a fost dintotdeauna una dificilă. Dar, în vremuri dificile, ne-am așezat întotdeauna la masa negocierilor, de la manageri și lideri de sindicat, la parlamentari și primari, toți cei care era interesați să găsim soluții la problemele oamenilor. Ceea ce văd însă că se întâmplă acum, este însă intolerabil. Am văzut că, după primele proteste din această săptămână cauzate de neplata la termen a salariilor, prefectul de Hunedoara a semnat un fel de convenție cu președintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sin, în care se afirmă că salariile care trebuiau să fie plătite în 15 februarie 2021 vor fi plătite în 26 februarie. Eu mă întreb, ce vor face în tot acest timp, oamenii care au de plătit facturi, rate, care trebuie să asigure traiul de zi cu zi al lor și al familiei ? Poate că pentru domnul prefect sau pentru domnul Sîn sau pentru domnul director Dioane, nu e o problemă atât de gravă să nu-și primească salariul decât cu o întârziere de jumătate de lună, dar vă garantez că pentru un miner și chiar pentru un inginer de la mină, acest fapt are urmări foarte grave”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.
Dincolo de acest lucru, ceea ce în opinia parlamentarului social-democrat este și mai grav, este atitudinea actualilor conducători ai CEH față de ceea ce se întâmplă și lipsa totală de transparență. ”Nu este posibil ca după aproape două zile, cu toate că minerii își continuă protestul pentru că nu mai au încredere în promisiuni deșarte, conducerea CEH și Prefectura Hunedoara să țină ascuns ce se întâmplă de fapt. Recunosc că nici eu, ca parlamentar, cu reușesc să aflu de la CEH care este situația și ce putem face cu toții ca să ieșim din acest impas. Am aflat însă că, zilele trecute, la sediul CEH s-au luat niște decizii care ne-au adus de fapt în situația de acum, de către conducerea CEH, de către prefectul de Hunedoara, împreună cu deputatul PNL Vetuța Stănescu și primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Eu mă așteptam ca, atunci când vorbim despre un agent economic cum este CEH, corect ar fi fost să participăm toți parlamentarii din acest județ. Eu, după cum se știe, atunci când PSD a fost la guvernare, am făcut tot ceea ce am putut pentru a rezolva problemele oamenilor, cu toate că situația companiei nu a fost nici atunci mai bună. Dar, am găsit, împreună cu Primul Ministru, cu miniștrii, cu colegii parlamentari de la Putere și din Opoziție, soluții pentru a merge mai departe. Acum, ce fac cei de la CEH ? Se ascund de mine, se ascund de oameni, se ascund de fapt în spatele neputinței și incompetenței lor, care este, culmea!, susținută și politic. Dar, din păcate, cei care suferă sunt oamenii, ori eu nu pot să accept așa ceva”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta își exprimă însă speranța că, totuși, Guvernul nu va rămâne insensibil la problemele minerilor din Valea Jiului și va căuta să rezolve situația gravă a salarizării, că va căuta să dea răspunsuri măcar încurajatoare cu privire la viitorul industriei energetice din Hunedoara și-i va instrui pe managerii CEH să caute soluții pentru a-și achita obligațiile față de salariați, nu să facă anchetă în rândul acestora pentru a afla dacă sunt sau nu simpatizanți ori membri ai PSD. În plus, senatorul Cristian Resmeriță spune că va fi alături de minerii Văii Jiului, inclusiv în acest protest, considerând acest demers drept o datorie de onoare.
Drept dovadă, în cursul serii de 18 februarie 2021, atât senatorul Cristian Resmeriță, cât și fratele acestuia, Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, s-au alăturat altor locuitori ai municipiului Lupeni care susțin minerii blocați în subteranul Exploatării Miniere Lupeni, participând la un marș de protest, în semn de susținere a celor care protestează în mină pentru că nu și-au primit drepturile salariale, și pentru că se tem că activitatea din minerit este pe cale de a fi închisă de actuala guvernare.