Un inedit vernisaj de artă plastică va avea loc joi, 25 februarie 2021, de la ora 11.00 în curtea Palatului Magna Curia din Deva. Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara sub genericul „Taina culorii” și aduce în atenția publicului iubitor de artă lucrări realizate în culori acrilice şi în ulei pe pânză ale artistului Constantin Alăzăroae, majoritatea pieselor expuse relevând preferinţa acestuia pentru natura statică.
Curatorul expoziției, muzeograf dr. Diana Loredana Pantea, de la Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva spune despre Constantin Alăzăroae că este autodidact şi se formează experimentând teme precum: naturi statice şi peisaje. ”Expoziţia este o dedicaţie simbolică pentru începutul primăverii şi tratează cu sensibilitate, frumuseţea coloristică a florilor. Autorul pictează naturi statice cu flori, care denotă fragilitate şi iubire pentru frumos, iar peisajele redau secvenţe ale naturii create din tuşe păstoase de culoare. Simbol al reînvierii naturii şi al vieţii – floarea devine motiv de inspiraţie şi, Constantin Alăzăroae dezvoltă aparte preferinţă pentru acest subiect. Florile impresionează şi emoţionează, devenind mesagerii tăcuţi ai iubirii, ai iertării şi-ai speranţei prevestind bucuria primăverii. Regăsim emotivitate şi gingăşie într-un univers precedat de intensele nuanţe ale florilor. Aflat în căutarea sinelui, se inspiră din realitatea înconjurătoare, construindu-şi o lume colorată cu dor şi iubire pentru natură, pentru viaţă şi pentru frumos. Pe pânzele sale, încearcă a surprinde frumuseţea unică a naturii şi, mireasma coloristică a florilor degajă un plăcut sentiment de căldură sufletească. Încercarea lui Constantin Alăzăroae constă în exploatarea harului de care dispune pentru a se descoperi pe sine” relatează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea
„Omul, Costel Alăzăroae a găsit o cale spre sine și spre ceilalți, a găsit soluția pentru a fi fericit. El este un om fericit atunci când pictează, când pătrunde în lumea lui magică, în lumea culorii, a picturii.
La rândul său, prof. dr. Cănija Popa Adriana Emilia , de asemenea curator al expoziției pre3cizează că lumea pe care ne-o propune artistul Costel Alăzăroae, aflat la a doua expoziție personală, este o lume populată cu lumină și culoare, o lume preponderent florală. ”Lucrările cu tematică florală surprind ipostaze diferite ale florilor de la clasicile reprezentări compoziționale, flori în vas, până la abordări inedite ale florilor surprinse într-un colț de natură sau într-o secvență de detaliu arhitectonic. Expoziția din acest an are o unitate și o armonie dată de tematică dar și de cromatică. O cromatică bazată, în general, pe contraste puternice, vii, dinamice, întrerupte arareori de altele suave, delicate sau sobre și misterioase. Costel Alăzăroae surprinde în expoziția din acest an, și prin modul în care testurează suprafețele, de la așezarea culorii lin pe pânza suport, până la așternerea unor tușe vizibile, păstoase, dar și prin intervenții vibrante, gestuale, zgrafitate. Costel Alăzăroae ne propune o lume frumoasă și armonioasă, o lume în care ne invită să pătrundem cu speranța că vom trăi și noi clipa noastră de fericire admirând creația sa” menționează prof. dr. Cănija Popa Adriana Emilia.
„Expoziţia «Taina culorii» reprezintă pentru mine o împlinire a sufletului, pe care o destăinui şi o dăruiesc! Cromatica este plină de taine… contopindu-se cu trăirile sufletului, iar rezultatul se iveşte pe pânzele pictate. «Privesc o îngrămădire de culori şi văd cum de acolo răsar flori.» spunea Antoon Van Dyck. Florile, cu diversitatea formelor, a nuanţelor, în combinaţie cu trăirile lăuntrice ale sufletului desluşesc… taina… spre sine” afirmă Constantin Alăzăroae, autorul lucrărilor.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 februarie – 25 martie 2021 de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.