Ghid cu recomandări pentru evitarea incendiilor în spitale, elaborat cu sprijinul INCD INSEMEX

Frecvența tot mai mare a incidentelor care au generat incendii și explozii într-o serie de unități medicale din România determină autoritățile să ia măsuri pentru eliminarea riscurilor care stau la baza acestor probleme extrem de grave.

În acest scop, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a solicitat cercetătorilor de la INCD INSEMEX Petroșani să se implice într-o serie de activități ce au ca scop diminuarea riscului de apariție a incendiilor și exploziilor în unitățile medicale.

Directorul general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman spune că este vorba despre o solicitare prin care cercetătorii institutului de cercetare din Valea Jiului vor lucra la definirea unui ghid de bune practici, cuprinzând recomandări minime obligatorii care vor putea fi implementate rapid de către unitățile sanitare. Recomandările propuse urmează a fi transmise de către ANMCS unităților sanitare iar implementarea acestora va fi verificată prin sondaj si prin vizite de monitorizare în unitățile sanitare, de către echipe formate din reprezentanți ANMCS și experți desemnați de către INCD INSEMEX.

”Sigur că în ceea ce privește evitarea riscurilor la incendiu și explozie, există deja o serie de normative foarte bine definite, iar în unitățile economice care lucrează în mediu cu potențial pericol de acest fel, se fac periodic instructaje în această direcție. După apariția fiecărei situații de acest tip în diverse unități medicale din țară, situații în care am fost solicitați să efectuăm expertize, am constatat printre altele că multe din măsurile de protecție în vederea evitării pericolelor la incendiu și explozie nu sunt suficient cunoscute chiar de către personalul din aceste instituții. De aceea, împreună cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate vom elabora un ghid de bune practici, care va cuprinde o serie de reguli care trebuie respectate în utilizarea aparatelor și instalațiilor electrice, a tuburilor și echipamentelor medicale care utilizează oxigen etc. Desigur, noi vom contribui la elaborarea acestui ghid care va ajunge în toate unitățile medicale din țară, dar în același timp pentru ca situații de genul celor cu care ne-am confruntat în ultima perioadă să nu se mai repete, trebuie ca aceste recomandări să fie și respectate”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani.