Primăria Lupeni demarează un ambițios program de reabilitare a blocurilor cu fonduri europene și invită cetățenii să-i fie parteneri

Nu doar calitatea de localitate cu o relevanță din ce în ce mai mare în domeniul turismului, ci și schimbările climatice care impun creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuințe și creșterea calității în spațiile de locuit ale cetățenilor, determină autoritățile publice locale din municipiul Lupeni să ia în calcul dezvoltarea unui ambițios program de reabilitare a blocurilor. În acest scop, Primăria municipiului Lupeni intenționează să depună cereri de finanțare în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile pentru creșterea eficienței energetice pentru toate clădirile rezidențiale (blocuri de locuințe) din municipiul Lupeni.

Primarul localității, Lucian Resmeriță spune că, din fericire, există programe de finanțare a unor astfel de proiecte, iar pentru municipiul Lupeni o șansă în plus de a accesa mai repede și mai ușor astfel de programe ar putea apărea în viitorul imediat, odată cu declararea Văii Jiului ca regiune ITI (Investiții Teritoriale Integrate). ”Dorința noastră, exprimată în același timp și de cei mai mulți dintre cetățeni, este aceea ca în perioada următoare, pe lângă investițiile publice pe care le derulăm pentru înfrumusețarea municipiului Lupeni și modernizarea infrastructurii publice, să găsim soluții pentru a rezolva problema reabilitării termice și estetice a blocurilor de locuințe. Vestea bună este că acum putem face acest lucru și, mai mult, putem accesa în acest scop bani europeni nerambursabili”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Pentru a reuși însă acest lucru, o condiție esențială în vederea obținerii finanțărilor este aceea ca proprietarii de apartamente din clădirile rezidențiale să fie constituiți în Asociații de proprietari, care să devină partenere ale administrației locale, în implementarea acestui tip de proiecte. Primarul Lucian Resmeriță arată că pentru a putea depune proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, condiția obligatorie impusă de finanțator pentru obținerea fondurilor este încheierea unui contract între Primăria municipiului Lupeni și ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI. ”Problema este că, în acest moment, pe raza municipiului Lupeni nu mai există asociații de proprietari, motiv pentru care se impune înființarea acestora, fără de care nu este posibilă accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor. Sigur că această problemă este una rezolvabilă și trebuie să găsim urgent o soluție de rezolvare, pentru că este absurd ca din pricina acestei situații să pierdem oportunitatea de moderniza, atât la interior cât și la exterior, apartamentele din blocurile de pe raza municipiului Lupeni. Tocmai de aceea, prin intermediul funcționarilor de specialitate din cadrul Primăriei, am decis să acordăm cetățenilor inclusiv consultanță și sprijin în vederea înființării de asociații de proprietari”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Mai mult, pentru a facilita depunerea de proiecte de finanțare pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, Primăria municipiului Lupeni va realiza toate documentațiile de avizare a lucrărilor, documentele suport și cererea de finanțare, în funcție de implicarea asociațiilor, în mai multe etape. Pentru o primă etapă vor fi selectate 5 proiecte, în etapa a doua alte 10 proiecte, în etapa a treia alte 10 proiecte ș.a.m.d.

Reprezentanții administrației locale de la Lupeni apreciază că interesul co-proprietarilor de locuințe din clădirile rezidențiale poate fi cu atât mai mare cu cât în noile proiecte de investiții în acest domeniu pot fi incluse nu doar lucrări care țin de anveloparea și revopsirea exteriorului clădirilor, ci și de îmbunătățirea izolației termice și hidroizolarea anvelopei clădirii, respectiv reabilitare pereți exteriori, înlocuire ferestre și tâmplărie, reabilitare planșeu superior, planșeu peste subsol), realizarea de șarpante, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii. Mai mult, în noile programe europene ce finanțează astfel de proiecte, sunt declarate drept cheltuieli eligibile și cele care vizează înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune,  înlocuirea lifturilor (unde este cazul) și a circuitelor electrice în părțile comune – scări, subsol, etc.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță se declară optimist în ceea ce privește interesul direct și necesar al cetățenilor față de acest program de investiții care poate schimba radical în bine atât imaginea localității, cât și confortul locuitorilor. Toate acestea cu costuri insignifiante pentru beneficiari, grație oportunităților de accesare a banilor europeni nerambursabili. ”Nu avem voie să pierdem această oportunitate și tocmai de aceea, așa cum am dovedit în multe alte situații, cred că și în acest sens putem dovedi unitate și acțiune comună. Îi asigur pe cetățenii municipiului Lupeni că din partea mea și a echipei de la Primăria Lupeni există interes deplin în această direcție și-i așteptăm să se constituie în asociații de proprietari și să vină cu solicitarea de a intra în acest ambițios program de schimbare la față a municipiului Lupeni, pe care-l putem duce la bun sfârșit, doar împreună !”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.