Se fac demersuri pentru urgentarea înființării noii companii energetice din Valea Jiului
Pentru ca situația întâmpinată la Complexul Energetic Hunedoara în luna februarie, când salariile angajaților nu au mai putut fi plătite de compania aflată în insolvență să nu se repete, după termenul de 3 luni în care aceste drepturi bănești ale angajaților din minerit și energie sunt asigurate de Ministerul Muncii, reprezentanții Ministerului Energiei, împreună cu cei ai conducerii și sindicatelor din CEH caută în prezent cele mai bune soluții.
În acest context, a avut loc și vineri, 5 martie 2021 o întâlnire de lucru la Ministerul Energiei, cu participarea ministrului de resort Virgil Popescu, a administratorului special al CEH, Cristian Roșu și a reprezentanților Sindicatului Muntele, discuții care au vizat în principal modalitățile tehnice de constituire a unui nou complex energetic în Valea Jiului. ”Astăzi am avut o nouă întâlnire de lucru cu administratorul special al CEH si reprezentanți ai sindicatului minerilor, pentru a vedea ce pași s-au făcut pentru a vedea ce proceduri s-au făcut și ce mai este nevoie pentru separarea complexului în două entități. Ne preocupăm ca situația CEH să poată fi rezolvată, iar minerii să nu aibă de suferit”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
La rândul său, administratorul special al CEH, Cristian Roșu (care a revenit asupra deciziei de demisie înaintată în timpul protestului din luna februarie din Valea Jiului) apreciază că discuțiile de astăzi au fost constructive, iar în scurt timp vor apărea și veștile bune așteptate de mineri și energeticieni. ”Am purtat discuții tehnice referitoare la formarea noului Complex, modalitatea de funcționare și viabilitatea acestuia după înființare. Am identificat câteva soluții și cred în noua construcție. Trebuie să finalizam documentele de constituire înainte de împlinirea celor trei luni. Săptămâna viitoare vom avea o altă întrevedere, într-un grup de lucru, tot la București. În câteva zile, domnul ministru va avea și o întrevedere cu comisarii europeni unde unul din subiecte va fi Complexul Energetic Hunedoara. Cred cu tărie că, în curând, venim cu vești bune”, a declarat Cristian Roșu, administratorul special al CEH.
Acesta a mai informat că între timp continuă discuțiile pentru preluarea Termocentralei Mintia de către Consiliul Județean Hunedoara, iar pentru Valea Jiului este analizată varianta ca, în noul Complex Energetic, să fie păstrate toate cele 4 mine dar și termocentrala Paroșeni și societatea Prestserv.
Între timp, probleme CEH se acutizează, după ce Sucursala Electrocentrale Deva-Termocentrala Mintia, a anunțat din nou sistarea producției, pe fondul lipsei cărbunelui.
« Moșii de iarnă 2021: La ce dată se sărbătoresc și ce alimente trebuie împărțite în Sâmbăta Morților (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Procedura de preluare a cetăților dacice din Munții Orăștiei de către Consiliul județean Hunedoara a fost finalizată »