Întregul Patrimoniu cultural UNESCO al cetăților dacice din Munții Orăștiei a intrat în administrarea directă a autorităților locale județene, după ce Consiliul județean Hunedoara a aprobat, la finalul lunii februarie, HCJ nr. 42/2011 care oficializează transferul siturilor arheologice aferente Monumentelor istorice cuprinse în Lista Patrimoniului UNESCO – Cod 906 de la Ministerul Culturii la Consiliul județean Hunedoara.
Prin aceeași hotărâre a consilierilor județeni a fost aprobată inventarierea și înscrierea în domeniul public al județului Hunedoara a siturilor din cetățile dacice de la Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Roșie și Bănița, care împreună cu Sarmizegetusa Regia alcătuiesc una dintre cele mai fascinante obiective istorice și turistice din lume, aflate pe lista patrimoniului universal al umanității.
Odată cu finalizarea acestor demersuri, Consiliul județean Hunedoara intenționează, potrivit administratorului public al județului, Costel Avram, să inițieze o serie de proiecte menite să pună în valoare aceste obiective, după modelul de succes implementat la Sarmizegetusa Regia, unde situl arheologic din străvechea Capitală a Daciei a devenit un obiectiv turistic de mare atracție pentru vizitatorii din România și din întreaga lume. ”Până acum, aceste cetăți au fost ale statului, dar practic ale nimănui, iar turiștii interesați să le viziteze n-au avut altă soluție decât de a o face, cu se spune, pe cont propriu. Noi avem deja experiența unui model de succes la Sarmizegetusa Regia, unde după ce aceasta a fost preluată în administrarea Consiliului județean Hunedoara, peste 75.000 de turiști, conform statisticii oficiale au vizitat acest obiectiv doar în anul 2019. Noi ne propunem acum să găsim soluțiile prin care să punem în valoare și celelalte 4 cetăți dacice din Munții Orăștiei pe care Consiliul județean le-a preluat acum în administrare. Chiar ne dorim să accesăm fonduri europene în acest scop și, evident, vom continua colaborarea cu Ministerul Culturii, împreună cu care vom elabora un Plan de protecție și gestionare a acestor obiective extrem de valoroase, atât pentru sectorul turistic, cât și pentru segmentul de cercetare științifică”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
În vederea asigurării tuturor acestor obiective, Consiliul județean Hunedoara a aprobat și înființarea unei noi direcții administrative în structura sa organizatorică, prin reorganizarea fostei Agenții pentru Dezvoltare Economică și Socială, care nu și-a dovedit eficiența. Direcția Generală de Administrare Monumente Istorice și Promovare Turistică a județului Hunedoara va deveni funcționala în circa 30 de zile iar responsabilitatea directă a coordonării acesteia i-a fost atribuită vicepreședintelui CJH Alin Țambă. Acesta, fiind istoric de profesie, apreciază că noua Direcție va avea un rol determinant în tot ceea ce înseamnă punerea în valoare a acestui prețios tezaur UNESCO intrat acum în administrarea autorităților județene. ”Cele 4 cetăți dacice, împreună cu cea de la Sarmizegetusa Regia, vor genera, pe de o parte, o creștere a fluxului de turiști în județul Hunedoara, care este deja unul dintre cele mai ofertante din România, iar pe de altă parte oferă o șansă uriașă pentru domeniul cercetărilor arheologice, deoarece practic dispunem acum de cel mai mare areal arheologic din perioada dacică din România, iar interesul specialiștilor în domeniu este unul pe măsură. Prin noua Direcție pentru Monumente Istorice vom putea, practic coordona, în mod eficient și profesionist, toate aceste oportunități. În plus, datorită abilităților de negociere ale președintelui Laurențiu Nistor, nu vom avea nici costuri de personal suplimentare, deoarece odată cu preluarea în administrare a cetăților dacice, președintele CJH a obținut și fondurile aferente pentru plata salariilor pentru un număr de 30 de angajați, care vor deservi aceste noi obiective, banii fiind asigurați de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii”, spune Alin Țambă, vicepreședintele CJH.
Desigur, până când vom putea vizita și admira cetățile dacice de la Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Arsă și Bănița, în condiții optime, apropiate măcar celor de la Sarmizegetusa Regia va mai trece ceva vreme. Pentru că, înainte de toate, trebuie asigurată o infrastructură care să faciliteze accesul în aceste situri, iar în plus acestea necesită încă activități de natură arheologică pentru a putea oferi turiștilor posibilitatea de a vedea și înțelege cum trăiau strămoșii noștri daci. Cel mai important este însă faptul că primul pas a fost deja făcut, iar de pe acum lucrurile nu pot merge decât într-o singură direcție: înainte !