În municipiul Hunedoara continuă lucrările de reabilitare a Casei de Cultură, proiect finanțat în baza asocierii Consiliului Județean Hunedoara cu Primăria Municipiului Hunedoara. Data de 1 decembrie 2021 a fost asumată de factorii responsabili pentru organizarea primului spectacol după reabilitarea Casei de Cultură.
Joi, 11 martie 2021, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, și primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, au avut o întâlnire pe șantierul unde se desfășoară lucrările, pentru a evalua stadiul progresului fizic și pentru a lămuri câteva detalii legate de execuția proiectului. La întâlnire au luat parte alături de specialiștii din cadrul serviciilor de resort ale Consiliului Județean Hunedoara și Primăriei Municipiului Hunedoara, proiectantul împreună cu reprezentanții societății care execută lucrările.
„Până în acest moment lucrările s-au executat în termen, iar rezultatul este mulțumitor. Urmează o etapă în care constructorul va trebui să realizeze o serie de lucrări la interior, de la mecanica scenei, montajul fotoliilor pentru public, până la finisaje. Dacă nu vor interveni probleme, primul spectacol ar putea avea loc chiar de 1 decembrie, dacă regulile sanitare vor permite acest lucru”, a declarat Costel Avram.
„Mulţumesc încă o dată preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, domnul Laurenţiu Nistor pentru sprijinul acordat în ce priveşte reabilitarea Casei de Cultură. Fără finanţarea Consiliului Judeţean, Primăria Hunedoara nu ar fi putut să implementeze acest proiect, la modul la care este el implementat acum, pentru că nu e vorba doar de o simplă zugrăvire a pereţilor, ci despre un proiect amplu. Proiectul cuprinde şi înlocuirea instalaţiei electrice, înlocuirea instalaţiilor de mecanică a scenei, înlocuirea scaunelor din Sala Mare şi aşa mai departe. Mă bucură şi faptul că domnul Costel Avram, administratorul public al CJ, vine des în control la Casa de Cultură, punând o presiune pozitivă pe constructori. Lucrările, cred eu, merg într-un ritm mulţumitor. Nu ne rămâne decât să sperăm că pandemia va trece până în decembrie, anul acesta, când este termenul de finalizare al lucrărilor, şi că vom putea să redeschidem Casa de Cultură cu un spectacol pe măsura importanţei pe care acest obiectiv o are în viaţa comunităţii”, a declarat la rândul său primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
La acest obiectiv, lucrările exterioare sunt finalizate. În interior sunt prevăzute lucrări de refuncționalizare și/sau compartimentare a unor spații existente, lucrări de finisaje (cu restaurarea și refacerea elementelor de decorație arhitecturală), lucrări de refacere a pardoselii și a scărilor, lucrări de recondiționare și restaurare a tâmplăriei (cu schimbarea elementelor deteriorate), modernizarea birourilor și grupurilor sanitare, revizuirea instalației electrice și de iluminat.
Ridicată în anii 1956 -1957, clădirea Teatrului Cinematograf (actuala Casă de Cultură) din Hunedoara a fost realizată după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu. După cum arată Mara Mărginean în cartea sa ”Ferestre spre furnalul roșu” (Editura Polirom, Iași, 2015) edificiul a fost localizat la jumătatea distanței dintre CSH și orașul muncitoresc și era o copie de dimensiuni mai mari a Cinematografului ”Înfrățirea dintre popoare”, ridicat în cartierul Bucureștii Noi în 1953 –1954. Acesta a fost proiectat într-o manieră neoclasică, cu o fațadă decorată cu elemente corintice. Aspectul exterior este dominat de fațada principală, având un fronton cu patru perechi de coloane duble (gemene) și o terasă în partea superioară. Interiorul, compus din două niveluri, are la primul nivel un vestibul în care se găseşte casa de bilete, dar şi un foaier unde este o mică scenă destinată spectacolelor de estradă. La etaj a fost realizată o sală de spectacole care poate găzdui 700 de spectatori.
Valoarea contractului de modernizare a Casei de Cultură din Hunedoara, în vederea repunerii acestuia în circuitul cultural este de 13.189.552,13 (TVA inclus).