Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor se declară susținător al ideii privind echilibrarea bugetelor tuturor localităților în acest an, indiferent de culoarea politică a primarilor. În acest scop, în ședința de miercuri, 31 martie 2021, aleșii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.134.000 lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean pe anul 2021 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și estimări pe anii 2021-2024 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.
Proiectul a fost adoptat cu 32 de voturi „pentru” și o „abținere”.
Potrivit actului normativ, 6.800.000 de lei au revenit celor 7 municipii hunedorene, alți 6.600.000 de lei au fost distribuiți celor 7 orașe din județ, iar diferența de 13.734.000 de lei au fost distribuiți comunelor din județ. La nivelul municipiilor, cei mai mulți bani repartizați de CJH vor ajunge la Hunedoara (1,7 milioane de lei), iar cei mai puțini la Petroșani (250.000 de lei). De asemenea, consilierii județeni nu au distribuit nici un leu municipalității din Deva. În schimb, 1,5 milioane de lei vor merge la Orăștie, câte 1,2 milioane de lei la Lupeni și Brad, iar alți 950.000 de lei vor ajunge în bugetul autorităților locale de la Vulcan.
În ceea ce privește UAT-urile organizate ca orașe, cei mai mulți bani alocați din cotele aflate la dispoziția CJH au fost repartizați către bugetul public al orașului Uricani (1,9 milioane de lei), iar cei mai puțini, la Primăria Hațeg (200.000 de lei). Similar, Primăria Petrila primește 1,2 milioane de lei, cea de la Aninoasa – 1 milion de lei, la Călan și Geoagiu vor ajunge câte 850.000 de lei iar la Simeria – 550.000 de lei.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a explicat de ce anumite localități au primit sume mai mici față de altele. „Pornim de la realitatea că bugetul județului din acest an este cel mai slab din ultimii 30 de ani. Sumele au fost diminuate drastic și, având în vedere perioada pe care o traversăm, am înțeles că fondurile sunt mai puține. În același timp însă, din puținul pe care îl avem la dispoziție, nu putem să nu sprijinim localitățile care au bugete foarte mici. Sigur, unii au primit prin hotărâri de guvern sume foarte consistente, nimeni nu critică acest aspect, dar asta înseamnă că noi trebuie să avem grijă de cei care nu au avut astfel de alocări. Susținem echilibrarea bugetelor tuturor localităților, indiferent de culoarea politică a primarilor”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
Șeful executivului județean a mai explicat și de ce municipiul Deva nu a primit sume de bani prin acest proiect. „În municipiul Deva, alocarea bugetară este de 1.600 pe cap de locuitor, față de 740 de lei, de exemplu cât este la Hunedoara. Deva primește la buget toate impozitele care se aplică pensionarilor hunedoreni și toate impozitele pe venituri ale angajaților care lucrează în Deva. Că Deva are un buget bun, cu venituri mari, ne bucurăm. Tocmai de aceea îi ajutăm pe cei care au venituri mai mici”, a subliniat Laurențiu Nistor.
Lista completă a alocărilor bugetare din impozitul pe venit făcute de CJH pentru echilibrarea bugetelor locale poate fi consultată pe pagina de Internet a instituției, la anexa corespunzătoare Hotărârii nr. 67/2021 adoptată la 31 martie 2021.