Care sunt condițiile pentru donatorii de plasmă, în urma vaccinării cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Cât timp trebuie așteptat între imunizare și recoltare

Ministerul Sănătății a anunțat faptul că persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitor la donarea de plasmă sau sânge, atâta timp cât îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru donare.

O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicaţie în ceea ce priveşte donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conţin virus viu atenuat.

Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puţin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze şi nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puţin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

În ceea ce priveşte donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandăca aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puţin un test PCR pozitiv), dacă nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2 sau dacă au trecut cel puţin 14 zile de la dispariţia simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puţin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

În cazul în care persoanele s-au şi vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menţionate anterior.

Sursa: mediafax.ro