Grație includerii sale în programul programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), un instrument financiar destinat micilor întreprinzători, dezvoltat de Uniunea Europeană, Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Unirea Petroșani a reușit deja să finanțeze 3 proiecte derulate de membri său care au și calitatea de antreprenori. Astfel, peste 230.000 de lei au ajuns în contul acestor 3 companii, asigurându-le capitalul necesar pentru investiții și dezvoltare, într-un an extrem de dificil pentru mediul economic.
Comitetul Director al CAR Unirea Petroșani își propune încurajarea acestui tip de împrumuturi, care sunt deosebit de avantajoase și facile pentru micii întreprinzători. ”Pentru microîntreprinderile care întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor de finanțare tradiționale, posibilitatea de a accesa credite care beneficiază de sprijinul instrumentelor financiare de garantare este esențială pentru a se putea dezvolta sau pentru a se lansa. Oferta noastră de finanțare cu garanție EaSI este destinată membrilor CAR care vor să își lanseze o afacerere sau să o dezvolte pe cea pe care o au. În acest fel este posibil accesul la dobânzi reduse prin comparație cu cele ale produselor standard de creditare, ceea ce îi ajuta să investească în creșterea sustenabila a afacerii lor și în crearea de locuri de munca, încurajând astfel antreprenoriatul”, explică ec. Rodica Constandoiu, președintele CAR Unirea IFN Petroșani.
La rândul său, ec. Violeta Ologu, director economic al CAR Unirea Petroșani explică modul în care pot fi accesați bani în programul EaSI derulat de această casă de ajutor reciproc. Aceasta arată că programul este destinat atât finanțării activității curente a unui întreprinzător, cât și investițiilor în dezvoltarea firmei acestuia. Împrumutul se adresează tuturor întreprinzătorilor, atât din zonele urbane, cât și din cele rurale, care derulează activități generatoare de venituri: PFA-uri, întreprinderi individuale și familiale, producători agricoli, SRL-uri. Finanțarea contribuie la desfășurarea activității curente, prin achiziționarea fondului de marfa, materii prime și materiale, lucrări de întreținere și reparații utilaje, lucrări agricole. De asemenea, poate fi utilizata pentru achiziția echipamentelor și utilajelor, construcții, renovări sau modernizări de sedii, depozite sau spatii de producție, achiziții de animale, de terenuri agricole.
”Încercăm în acest fel să susținem persoanele care înregistrează dificultăți în integrarea/reintegrarea pe piața muncii, afacerile în stadiu de formare, cât și în stadiul de dezvoltare, în special întreprinderile mici care sunt într-o poziție dezavantajată privind accesul la finanțare. Ne adresam și celor care angajează șomeri, persoane defavorizate. Avantajele acestui împrumut sunt: garanții flexibile în funcție de activitatea desfășurată, dar și în funcție de valoarea solicitata a creditului, grafic de rambursare flexibil în funcție de sezonalitatea veniturilor, perioada de gratie, costuri mai mici decât pentru un credit standard. Deoarece beneficiem de garantare EaSI, împrumutul poate fi acordat cu o garanție minima din partea solicitantului. Este foarte important acest lucru, deoarece se știe ca sunt din ce în ce mai greu de găsit persoane care sa garanteze împrumuturile. De asemenea, costurile împrumutului sunt reduse. Garantarea EaSI reprezintă un avantaj pentru întreprinzători prin accesul la împrumuturi cu costuri mici, cu garanții minime, iar casei noastre ii permite să finanțeze si să sprijine afacerile din zona”, explică ec. Violeta Olgu.
La fel de important este faptul că pe parcursul derulării împrumuturilor, aplicanții beneficiază inclusiv de consiliere financiară din partea salariaților casei de ajutor reciproc.
În prezent, în cadrul Programului de finanțare EaSI derulat de CAR Unirea sunt disponibile 3 categorii de împrumuturi, respectiv: Business Start (prin care pot fi accesate finanțări de până la 50.000 de lei), Agricol (cu posibilitatea obținerii de credite până la 70.000 de lei) și Dezvoltare (cu posibilitatea de a contracta credite de până la 120.000 de lei). ”Pentru toate aceste tipuri de credite pot aplica membri noștri care doresc să înceapă o afacere, care sunt sau vor să devină producători agricoli ori care sunt administratori de afaceri proprii, persoane fizice autorizate, liber profesioniști, mici întreprinzători. Pentru finanțarea afacerilor acestora aplicăm pentru creditele oferite o dobândă fixă de 7% pe an, iar DAE se calculează în funcție de numărul de rate solicitate. Împrumuturile pot avea o perioadă de rambursare de maxim 84 de luni, care urmează a fi stabilită în funcție de gradul de îndatorare pe care-l poate suporta creditorul. La fel ca la împrumuturile clasice, creditele pentru afaceri pot fi garantate de giranți iar fondul social propriu reprezintă un avantaj suplimentar. Important de precizat este și faptul că accesarea acestor instrumente financiare nu este condiționată de vechimea membrilor CAR”, a mai precizat ec. Violeta Ologu, director economic al CAR Unirea IFN Petroșani.
Detalii complete despre acest program de finanțare pot fi solicitate în oricare din punctele de lucru ale CAR Unirea IFN Petroșani.