Situat în zona de nord-vest a județului Hunedoara, drumul județean 707 unește nu doar două localități cu relevanță administrativ-teritorială semnificativă ce leagă județele Hunedoara și Arad, ci reprezintă și o rută extrem de relevantă pentru dezvoltarea turismului, având în vedere că traseul celor 17 kilometri ai drumului pietruit care leagă localitatea Săvârșin și Vața de Jos a constituit unul din traseele preferate de Regele Mihai I al României, în perioadele în care se afla la Castelul regal de la Săvârșin.
Pornind chiar de la acest important detaliu, a apărut ideea punerii în valoare a acestui traseu, cunoscut deja sub numele de ”Drumul regelui”. Renumele de ”Drum al Regelui” a fost atribuit de către localnicii din comuna Petriș drumului județean 707, care leagă Castelul Regal de la Săvârșin de stațiunea balneară Vața de Jos, implicit realizînd o rută care unește Valea Mureșului de Valea Crișului. Construit în perioada postbelică chiar din ordinul MS Regele Mihai I al României, Drumul Regelui a fost inițial pavat în întregime cu piatră cubică. Deși terasamentul original s-a distrus odată cu trecerea timpului, pe anumite porțiuni, în satul Obârșia și pe creasta Zarandului, încă se regăsesc „vestigii” ale zilelor sale de glorie.
Toate acestea sunt elemente care au constituit premisele necesare pentru repunerea în valoare a acestui drum. În acest scop, la finalul săptămânii precedente, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene din Hunedoara și Arad au participat la o întrevedere care a avut loc chiar la ”granița” dintre cele două județe de pe acest drum istoric. Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, întâlnirea vine ca urmare a discuțiilor care au avut loc în urmă cu aproximativ o lună, la Timișoara, pe tema importanței acestui obiectiv, la propunerea președintelui CJH, Laurențiu Nistor. ”Consiliul Județean Hunedoara va prioritiza cei 5 km de drum aflați pe teritoriul județului nostru, iar Consiliul Județean Arad s-a angajat, de asemenea, să prioritizeze ceilalți 9 km de drum. Astfel, DJ707 va lega zona Mureșului de Tara Zarandului, oferind tuturor românilor care își doresc să viziteze aceste minunate regiuni o infrastructură decentă. Împreună cu reprezentanții CJ Arad, ai autorităților locale și cu reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului am discutat, punct cu punct, ce trebuie să facem pentru realizarea acestui proiect. Din partea Consiliului Județean Hunedoara există toată deschiderea și întregul suport necesar. Acest drum a fost realizat cu mare efort în trecut, cu ajutorul animalelor de tracțiune și cu multă muncă fizică, are o poveste aparte și consider că este de datoria noastră să-i redăm farmecul de altădată. Mulțumesc tuturor celor care, astăzi, și-au dat mâna pentru acest minunat proiect”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Pentru ca lucrurile să nu rămână doar la stadiul de proiect, așa cum din păcate s-a mai întâmplat cu alte proiecte de infrastructură a căror modernizare presupunea colaborarea autorităților din județe vecine (vezi cazurile drumurilor din Ținutul Pădurenilor sau de la Pasul Vîlcan), în cadrul întâlnirii de la Vața, a fost prezentat și semnat un act administrativ, respectiv un protocol de colaborare între primăriile UAT-urilor pe raza cărora se află DJ 707. La aceste discuții, au mai participat prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, subprefectul județului Arad, Ionel Dorel Sinaci și deputatul hunedorean Vetuța Stănescu (PNL).
Reabilitarea celor 17 km de drum pietruit va duce la crearea unei legături auto mai scurtă între județele Hunedoara și Arad, făcând conexiunea între două obiective regionale majore: Castelul Regal Săvârşin (Arad) şi staţiunea balneară Vaţa de Jos (Hunedoara), ambele cu un important potenţial turistic și economic.