În ciuda tuturor restricțiilor impuse de evoluția pandemiei de coronavirus, sezonul turistic din stațiunea Straja Lupeni a fost unul de succes și în acest an. Mai mult, într-o oarecare compensație față de limitarea numărului de turiști în spațiile de cazare, Dumnezeu a făcut în așa fel încât sezonul de iarnă să se prelungească aici până târziu în primăvară, estimările administratorilor domeniului schiabil fiind acelea că inclusiv de Paște la Straja se va putea încă schia pe unele pârtii.
La fel de adevărat este că succesul sezonului turistic de iarnă de la Straja este datorat, în bună măsură și investițiilor publice derulate aici de-a lungul ultimilor ani de autoritățile publice locale. ”S-a demonstrat că investițiile pe care Primăria Lupeni le-a făcut în Straja, dar și investițiile pe care administratorii de pârtii, cabane și pensiuni le-au făcut, au fost urmate de creșterea constantă a interesului turiștilor față de stațiunea Straja și, implicit de creșterea ofertei de locuri de muncă, precum și o importantă creștere a încasărilor la bugetul local al municipiului Lupeni”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Inclusă în programele „ Superschi în Carpați” (din anul 2003) și „Schi în România” (din 2006), în stațiunea STRAJA există în prezent peste 200 de locații de primire turistică (pensiuni, vile, cabane și case de vacanță), cu o capacitate de peste 4500 de locuri de cazare. La sfârșit de săptămână, în perioada de iarnă, stațiunea este vizitată de 5000, chiar 6000-7000 de turiști/zi. Estimările arată o evoluție spre un număr de 100.000 de turiști/an. Conform datelor statistice raportate la INSSE, numărul de sosiri ale turiștilor în Straja a crescut continuu, în corelare cu dezvoltarea infrastructurii de cazare și a facilităților de acces în zonă, precum și datorită investițiilor pentru amenajarea pârtiilor de schi. În aceeași măsură, a crescut și numărul de înnoptări în structurile de primire, fapt ce contribuie la un grad ridicat de ocupare a spațiilor de cazare și confirmă creșterea atractivității zonei pentru turiști.
Municipiul Lupeni, stațiunea Straja și domeniul schiabil se află într-un continuu proces de dezvoltare și modernizare, fapt pentru care atât administrația publică locală, cât și operatorii economici din mediul privat urmăresc îmbunătățirea permanentă a dotărilor și facilităților oferite turiștilor. Pentru asigurarea condițiilor optime de practicare a sporturilor de iarnă, Domeniul Schiabil Straja beneficiază de următoarele dotări și facilități : 1 telegondolă, 5 teleschiuri, 4 telescaune, 6 pârtii cu instalație de nocturnă, 4 ratrack-uri (din care 2 aflate în proprietatea U.A.T. Lupeni), 25 de tunuri de zăpadă artificială (din care 10 aflate în proprietatea U.A.T. Lupeni), 2 benzi rulante pentru transport schiori începători, 1 snow-park, 1 pârtie pentru săniuș, 2 pârtii pentru snow-tubing, 2 școli de schi, mai multe centre de închiriere echipamente sportive. Stațiunea dispune de un impresionant domeniu schiabil de aproximativ 26 km valorificat prin cele 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalație de transport pe cablu și zăpadă artificială, oferind condiții excelente pentru sporturi și activități de iarnă. Tot aici se află cea și mai lungă pârtie de schi din țară-pârtia Straja- cu o lungime de 8,1 km cu punctul de plecare din Vârful Straja de la 1868 m și punctul de sosire lângă stația de plecare a telegondolei, la 750 m. ”Toate aceste investiții au făcut posibil să avem un sezon plin și prelungit la Straja, anul acesta. Să ne aducem aminte că, grație instalațiilor de producere a zăpezii artificiale și a celor de întreținere a pârtiilor, Straja a fost prima stațiune turistică din România în care s-a schiat, încă de la începutul lunii decembrie 2020, iar pârtiile au rămas funcționale până acum, fără întrerupere. Acest avantaj, generat tocmai de investițiile pe care le-am făcut în Straja, a adus un număr însemnat de turiști în stațiune, in rândul acestora numărându-se și o seamă de oameni care au devenit vectori de imagine în promovarea stațiunii Straja la nivel național și nu numai”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Cele câteva zeci de mii de turiști care au ales și în acest sezon această destinație pentru vacanțele la munte, pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pur și simplu pentru distracția la munte, au generat și o creștere a eficienței economice a acestei stațiuni, devenită deja un motor al economiei locale. Tocmai de aceea, în opinia primarului Lucian Resmeriță, investițiile în Straja trebuie continuate, astfel încât să poată fi valorificat la maxim capitalul de imagine al stațiunii, mai ales prin eliminarea problemelor care cauzează încă disconfort pentru cei care vin aici. ”O problemă de acest fel constă în situația locurilor de parcare. Din fericire, ne bucurăm deja aici de sprijin din partea Consiliului județean Hunedoara, astfel încât în acest an vom realiza împreună investiții în modernizarea și extinderea locurilor de parcare de la baza stațiunii, precum și a celor din stațiune. Avem în plan și alte investiții în ceea ce privește dezvoltarea stațiunii Straja, dar și în general dezvoltarea activităților de turism pe raza municipiului Lupeni. În acest sens, pregătim deja o serie de proiecte cu care vom aplica pentru programele europene care sperăm că vor fi disponibile încă din acest an, așa cum căutăm soluții pentru a veni în continuare în sprijinul tuturor investitorilor interesați să dezvolte afaceri în domeniul turismului în municipiul Lupeni. Nu se poate face totul peste noapte. Dar, în același timp, este evident pentru toată lumea că, grație investițiilor publice – atât de la nivel guvernamental, regional sau local – completate de investițiile private, Straja a făcut un salt înainte semnificativ și vizibil în ceea ce privește turismul. Iar noi ne dorim ca acest trend să fie păstrat în linie ascendentă, pentru că Straja are potențial și trebuie să devină o stațiune turistică de iarnă și de vară și, cum am mai spus-o, trebuie să devină principalul nostru motor de dezvoltare economică și socială a întregii zone”, a mai arătat primarul Lucian Resmeriță”, a mai precizat primarul Lucian Resmeriță.