Pensia de urmaș 2021: Moștenitorii ar putea încasa pensia integrală a celui decedat timp de doi ani. Propunere legislativă
Înainte să primească pensia de urmaș prevăzută de lege, timp de doi ani moștenitorii legali ar putea primi integral pensia persoanei decedate, după cum se arată într-o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat.
Potrivit propunerii menționate, se are în vedere modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 în sensul că persoanele care vin la moșternire vor putea primi integral pensia celui decedat, timp de doi ani, în anumite condiții, înainte de a începe să primească pensia de urmaș, notează avocatnet.ro.
– îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare;
– îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.
Abia după trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmaș, aplicabilă în prezent.
Pensia de urmaș se cuvine, conform legii, copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie.
Această prevedere se va aplica după ce va trece prin Parlament și va fi publicată în Monitorul Oficial.
Sursa: dcbussines.ro