Multipla campioană mondială la maraton și semimaraton Constantina Diță a fost, zilele acestea, oaspete al Văii Jiului. Aceasta a avut parte de o primire călduroasă pe arena sportivă Jiul Petroșani, din partea tinerilor atleți de la CSM Jiul Petroșani și ACS Străjerii Lupeni, dar s-a bucurat, în egală măsură de întâlnirea cu fostul atlet de performanță al Văii Jiului, Petre Drăgoescu, dar și cu antrenorii Daniela Vasiloancă, Cristina Burcuță și Georgeta Manolache, ccele care inspiră în prezent pasiunea copiilor și tinerilor din Valea Jiului pentru atletism.
În cadrul acestui eveniment, tinerii atleți ai cluburilor din Valea Jiului au ascultat ”cu urechile ciulite” scurtele relatări din activitatea sportivă a unei mari campioane a sportului românesc. Dincolo de admirația pe care i-o poartă Constantinei Dință, sportivii din Valea Jiului au vrut să afle de la aceasta în ce constă pregătirea pentru a succesul sportiv, dar și pentru succesul în orice alt domeniu de activitate.
”Cred că sportul este folositor societății pentru că asigură exemple vii de excelență. M-am bucurat să inspir și să dansez alături de micii atleți de la CSM Jiul Petroșani și ACS Străjerii Lupeni. Mulțumesc Doamnei Daniela Vasiloancă, Doamnei Cristina Ioana Burcută și Doamnei Georgeta Manolache pentru timpul acordat! O bucurie a fost să-l revăd pe Domnul Petru Drăgoescu, omul de care atletismul românesc este și astăzi atât de mândru”, și-a descris Constantina Diță experiența trăită în Valea Jiului.
Aceasta și-a amintit de faptul că, pentru iubitorii de atletism de la cluburile sportive din regiune, Petru Drăgoescu este un model demn de urmat în acest sport. Ea le-a reamintit sportivilor de la secțiile de atletism din Valea Jiului că sunt 36 de ani de la momentul Atena 1985 și tot de atunci atunci datează și recordul României în proba de 800 metri, desfășurată în sală. Performanța îi aparține Domnului Petru Drăgoescu și de 36 de ani, niciun atlet român nu a reușit să doboare acest record.
Și pentru coordonatorii secțiilor de atletism de la cele două cluburi sportive din Valea Jiului, reîntâlnirea cu Constantina Diță a fost una memorabilă. ”Ne-am convins pe deplin că un astfel de om cu grele și răsunătoare rezultate, Constantina Diță are tot dreptul de a fi Președinte al Federației Române de Atletism. Eu sunt convinsă ca atletismul poate reveni la acel nivel înalt de pregătire, respectiv de succes în plan mondial, cu o astfel de persoană dedicata dezvoltării atletismului, la cârma Federației. Muțumim, Constantina Diță!”, a spus Georgeta Manolache, președintele ACS Străjerii Lupeni.
Constantina Diță este singurul sportiv român care a câștigat pentru România medalia de aur la maraton, performanța fiind înregistrată în 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing. Tot atunci, apreciata sportivă din România a înregistrat, la vârsta de 38 de ani, și un record personal, devenind cea mai în vârstă câștigătoare a maratonului olimpic din toate timpurile. Pe lângă o serie de multiple recorduri mondiale și naționale doborâte, în bogatul său palmares figurează două titluri cucerite la Maratonul de la Chicago din 2004 și Campionatul Mondial de semimaraton de la Edmonton (Canada) din 2005, o medalie de argint pe distanța de 20 km adjudecată la Campionatul Mondial de alergări pe șosea de la Debrecen (Ungaria) din 2006 și trei medalii de bronz obținute în 2004, la CM de semimaraton de la New Delhi (India) în 2005, la maratonul din cadrul CM de la Heklsinki (Finlanda) și în 2007, la Maratonul de la Londra. Cu un astfel de palmare sportiv, este cât se poate de evident de ce pentru sportivii și pasionații de atletism din România, Constantina Diță este un lider care ispiră.