Noi decizii în Guvern pentru minerii Văii Jiului

Guvernul României a adoptat în ședința din 28 aprilie 2021 prelungirea cu o lună a prevederilor legale prin care Ministerul Muncii este abilitat să acorde un sprijin financiar pentru minerii Văii Jiului, constând în plata salariilor acestora. Măsura vine ca răspuns la dialogul purtat în ultimele săptămâni de reprezentanții Ministerului Muncii cu partenerii de dialog social din cadrul CEH, atât la București cât și la Petroșani.

Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, prevederile nou introduse în legislație aduc clarificări în ceea ce privește calcularea perioadei pentru care sunt suportate creanțele salariale. ”Astfel, prelungim această perioadă de la 3 luni, cât este acum, până la 4 luni și sunt luate în calcul inclusiv fracțiuni de lună și nu doar luni calendaristice întregi, facilitând astfel plata creanțelor salariale în cazurile în care salariile au fost achitate în sistem avans-lichidare și într-o lună a fost plătit doar avansul sau lichidarea. Aceste modificări ne vor permite să respectăm în totalitate prevederile acordului semnat la sfârșitul lunii februarie cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului și să suplimentăm sprijinul acordat. Până în prezent toate termenele de plată au fost respectate așa cum am stabilit, iar unele sume au fost chiar achitate în avans față de datele prevăzute în acord”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

În paralel, tot în cursul acestei săptămâni, la sediul Ministerului Energiei au continuat discuțiile echipei ministeriale conduse de Virgil Popescu, ministrul Energiei cu reprezentanții sindicatului minerilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara privind Planul de reorganizare al companiei energetice. Ministrul Energiei dă asigurări că acest plan va fi, în scurt timp, avizat în Guvern și prezentat Comisiei Europene, astfel încât soluțiile propuse pentru continuitatea activității din minerit și energie în Valea Jiului și Deva să poată fi implementate cât mai repede. ”Continuăm dialogul și punem la punct ultimele detalii privind planul de restructurare și reorganizare al CEH. Totodată, lucrăm să găsim resurse financiare pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor convenite. Vom aproba Memorandumul pe care l-am menționat în discuțiile anterioare și după asta vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă. Lucrăm pentru oameni, să li se ofere un mediu corect și iată că suntem aproape de reușită, chiar dacă startul părea imposibil”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

În altă ordine de idei, la un recent simpozion pe teme de energie, ministrul Virgil Popescu a arătat că orizontul în care România își propune să închidă definitiv minele de cărbune, în contextul aplicării Planului European pentru reducerea emisiilor de carbon, este 2032.