La puțin peste un secol de la înființarea Clubului Sportiv Minerul Lupeni și la puțin peste un deceniu de la desființarea acestuia, grație unei inițiative lansate de societatea civilă, administrația publică locală, mediul de afaceri și iubitorii de sport din municipiul Lupeni, se anunță zori noi pentru acest club de tradiție din istoria sportului de pe Valea Jiului.
Primarul municipiului Lupeni a făcut primul pas important în această direcție, anunțând că Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni sunt gata să acorde tot sprijinul necesar pentru înființarea unei echipe de fotbal în municipiul Lupeni, sub patronajul unei noi asociații sportive care-și propune să fie o continuatoare a tradiției deschise cu mai bine de un secol de CS Minerul Lupeni. ”Activitatea sportivă a reprezentat întotdeauna un prilej de bucurie pentru cetățenii municipiului Lupeni, iar evoluția echipei de fotbal Minerul Lupeni a adunat întotdeauna sute și mii de oameni în tribune și a stârnit atât de mult interes și pasiune în rândul microbiștilor cum rar am mai văzut în altă parte. Din păcate, în ultimul sfert de secol, și fotbalul dar și alte ramuri sportive din Lupeni și din toată Valea Jiului au trecut printr-o perioadă de regres. Noi, ca administrația locală, am sprijinit și sprijinim în continuare activitatea sportivă de la cluburile care funcționează pe raza orașului dar, așa cum îmi spun foarte mulți oameni, nostalgia și nevoia unei echipe de fotbal a municipiului Lupeni este una care ne determină să analizăm, cu toată seriozitatea, oportunitatea reînvierii tradiției sportive într-un club-fanion al orașului nostru, continuator al tradiției centenare de la Minerul Lupeni”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
În acest sens, un prim dar esențial pas înainte îl constituie o selecție a tinerilor fotbaliști care ar putea închega un prim lot al noii echipe de fotbal a municipalității din Lupeni, selecție la care sunt așteptați toți tinerii interesați, în vârstă de peste 16 ani. Selecția jucătorilor se va face la Stadionul Minerul Lupeni, după următorul program: Joi, 20 mai și Vineri 21 mai, începând cu ora 17.00 respectiv Sâmbătă, 22 mai, începând cu ora 10.00. Echipa de fotbal a noului club sportiv din Lupeni va fi antrenată de Loți Ciulă. După selecția și legitimarea jucătorilor, urmează a fi făcute toate demersurile legale necesare pentru înființarea asociației sportive și pentru înscrierea noi echipe în calendarul competițional al anului sportiv 2021-2022. ”Am hotărât să răspundem propunerilor primite de la cetățeni, îndeosebi de la iubitorii sportului cu balonul rotund, și am demarat deja procedurile de înființare a unei echipe de fotbal de nivel competițional, sub patronajul unei asociații sportive pe care o dorim a fi demnă continuatoare a echipei de fotbal Minerul Lupeni, echipa noastră de suflet”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.
Minerul Lupeni, echipa de suflet a ortacilor de la cea mai mare exploatare minieră din Valea Jiului, a luat ființă în anul 1920, numindu-se atunci Jiul Lupeni. În campionatul regional din 1927-1928 echipa reușește să se califice în turneul final, pierzând finala competiției la Colțea Brașov, cu 2-3. În 1931, din conducerea asociației făceau parte: Francisc Frei – președinte de onoare, Ion Bulașu – președinte, ing. G. Socolescu – președinte executiv, Dezideriu Lazăr – secretar general și Alexandru Berkessy – șeful secției de fotbal. În perioada divizionară, echipa luând denumirea de Minerul, activează din 1936 în eșalonul al 3-lea al Ligii de Vest, promovează în Divizia B în anul 1938 și evoluează la acest nivel trei ediții de campionat, până în 194. După război, echipa de fotbal de la Lupeni continuă să activeze în Divizia B până în 1959, numele echipei schimbându-se de câteva ori: Partizanul, Flacăra, Minerul, Energia și din nou Minerul, titulatură tradițională sub care, după 12 ani de așteptare, echipa promovează în prima divizie. În prima divizie Minerul joacă patru ediții, între 1959-1963, apoi retrogradează în Divizia B. Aici, după alți patru ani competiționali (1963-1967) retrogradează în eșalonul al 3-lea. Vor trece 9 ediții de campionat, din până când Minerul va reveni în Divizia B. După doi ani în Divizia B (1976-1978) a urmat o nouă retrogradare în Divizia C, unde va sta până în 1980, când va reveni în eșalonul secund cu antrenorii M. Basarab și C. Cotroază. Conducerea asociației era asigurată de ing. Gh. Marchiș – președinte de onoare, Mihail Moisescu – președintele asociației și ing. Gh. Varhonic – președintele secției de fotbal. După doi ani în Divizia B, între 1980-1982, a urmat unul în Divizia C și apoi o nouă promovare în eșalonul secund, cu antrenorul Petre Libardi la conducerea tehnică. Trei ani după aceea (1983-1986), Minerul a retrogradat în Divizia C iar în sezonul 2004-2005 a promovat înapoi în Divizia B. Din păcate, în lipsa surselor de finanțare care să poată menține echipa la standardele competiționale, aceasta s-a desființat în anul 2010.