Atelierul-școală al Apa Serv Valea Jiului redeschis pentru ucenici

Elevii claselor profesionale de învățământ dual de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila au revenit, din aceste zile, în atelierul-școală de la Apa Serv Valea Jiului, după câteva luni complicate în care pandemia i-a obligat și pe aceștia să studieze de la distanță tainele meseriilor de lăcătuș mecanic și electromecanic. Acestora li se vor alătura, în aceste zile, și elevii din clasa de învățământ profesional dual de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani care se pregătesc, tot cu sprijinul practic al Apa Serv Valea Jiului, pentru meseria de sudori.

Câțiva zeci de copii se pregătesc astfel pentru aceste profesii, cursurile teoretice fiind predate de profesorii de la cele două licee, iar activitatea practică desfășurându-se în cadrul Apa Serv Valea Jiului. ”Avem în aceste 3 clase de învățământ dual, aproape 60 de elevi de la cele două licee cu care avem încheiate parteneriate privind derularea activităților practice pentru elevii care au ales să învețe o meserie. Noi am abordat aceste parteneriate cu toată responsabilitatea, pentru că ne dorim ca elevii care vin la atelierul-școală să deprindă abilitățile practice specifice meseriei pentru care au optat, astfel încât la finalizarea celor trei ani de ucenicie să poată fi integrați pe piața muncii ca muncitori calificați în aceste meserii deosebit de căutate pe piața muncii, inclusiv de către noi”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Pentru ca pregătirea practică a acestor ucenici să se deruleze în cele mai bune condiții, Apa Serv Valea Jiului a pus la dispoziția acestora un atelier școlar dotat corespunzător, unde elevii de la Petrila și Petroșani, pot să testeze practic o serie de unelte, aparate și utilaje profesionale. Acum, odată cu reluarea activității educaționale în regim normal, cu prezența elevilor la școală, respectiv la practică, cei de la Apa Serv Valea Jiului au pregătit și un nou atelier-școală. ”Creșterea numărului de elevi de la învățământul dual care se pregătesc la noi ne-a determinat să găsim un spațiu mai mare, corespunzător utilat, pentru a desfășura acest tip de activitate. Am identificat și am pus la punct acest nou atelier-școală, care funcționează într-o clădire a noastră din cartierul Aeroport, lângă Școala gimnazială nr. 7. Desigur, noi le asigurăm ucenicilor noștri și transportul la acest atelier-școală”, explică directorul ASVJ, Cristian Ionică.

În cadrul acestui atelier, ucenicii au oportunitatea de a cunoaște mult mai bine o serie de unelte, utilaje, aparate specifice meseriei pentru care se pregătesc și învață să le utilizeze în practică. În acest scop, au parte și toate explicațiile necesare, din partea unui tutore desemnat de compania de apă să se ocupe de pregătirea lor. Inginerul Adrian Donisă, cel care îndeplinește în prezent acest important rol, este deja mândru de elevii săi. ”Ceea ce mă bucură cel mai mult este progresul pe care l-au făcut cei din anul doi, cu care am reușit deja să facem câteva lucrări practice de lăcătușerie și montaje electrice. Noi am încercat și pe perioada în care pandemia nu ne-a permis să ne întâlnim în atelier, să facem câteva lecții online, în care am prezentat o serie de scule și aparate, modul lor de utilizare, iar acum, când avem ocazia să ne putem întâlni din nou în atelierul-școală vom încerca să utilizăm efectiv toate aceste cunoștințe. La prima noastră întâlnire, am discutat așa cum e firesc despre normele de protecția muncii, iar în perioada următoare vom trece la fel de fel de aplicații practice”, explică ing. Adrian Donisă.

Bucuria revenirii în atelierul școală de la Apa Serv fost una exprimată fără echivoc de tinerii ucenici care se declară încântați de lucrurile noi pe care le învață aici, mai ales că ele nu doar completează noțiunile teoretice învățate la orele de teorie de la școală, ci le permit efectiv să ia contact cu problematica practică a meseriei pentru care se pregătesc. La fel de bucuroși sunt însă și cei de la Apa Serv, care sunt convinși că implicarea lor în acest program educațional este una folositoare. ”Când au venit pentru prima oară la noi acești copii, abia dacă făceau distincție între piesele componente din lada cu scule. Au învățat repede însă elementele principale care țin de meseria pentru care se pregătesc și, chiar în condițiile în care pandemia nu ne-a permis să ne desfășurăm activitatea așa cum ne-am fi dorit, am reușit să-i învățăm foarte multe lucruri. Au învățat efectiv cum să utilizeze panoul cu scule, planșa tehnică, imaginația și cunoștințele de la orele de studiu teoretic, pentru a realiza prima lor lucrare tehnică. Noi ne-am gândit ca, la finalul acestei perioade de practică pe care o vor face la noi, să rămână nu doar cu cunoștințe care le vor garanta calificarea în meseria de mecanic, electrician sau sudor, ci și cu o amintire de care să fie mândri. În acest sens, intenționăm să realizăm împreună o machetă funcțională, la scara 1:200, a unei stații de epurare. Toate componentele acesteia vor fi realizate de elevi, în atelierul în care fac practica, astfel încât fiecare dintre ei va contribui, practic, la realizarea acestei machete și, în acest fel, va învăța întregul principiu de funcționare al unei stații de epurare. Cel mai important lucru este însă că acești tineri au șansa de a învăța o meserie care le va oferi, la finalul celor trei ani de studiu nu doar un certificat de calificare, ci în primul rând garanția că vor fi pregătiți să facă față, încă din prima zi de angajare în sectorul economic, provocărilor profesionale. Și pentru noi acest lucru înseamnă mult, pentru că este vorba o dată despre prestigiul celor care s-au ocupat de pregătirea lor dar înseamnă și oportunitatea de a putea fi primul angajator al acestora, la momentul absolvirii studiilor”, a mai spus Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Pe perioada uceniciei desfășurate la Apa Serv, elevii din cele trei clase de învățământ dual au asigurat transportul de la liceu la atelierul școlar de la Apa Serv și înapoi, echipamentul de protecție, iar în plus, pentru că sunt angrenați în acest program educațional special, primesc în fiecare lună și o bursă de studiu, în cuantum de 200 de lei de la Ministerul Educației, la care se adaugă alți 200 de lei oferiți de Apa Serv, iar pentru elevii din Petrila, suma este suplimentată cu 200 de lei și către autoritățile locale.