Termenul de blockchain a fost folosit pentru prima dată în 1991 de către un grup de cercetători. Tehnologia se referă la înregistrarea de documente fără că acestea să fie alterate.
Termenul de blockchain a fost folosit pentru prima dată în 1991 de către un grup de cercetători. Tehnologia se referă la înregistrarea de documente fără că acestea să fie alterate. În 2009, aceleași termen este folosit de către o persoană sau un grup de persoane denumite sub pseudonimul Satoshi Nakamoto pentru a crea prima criptomonedă – Bitcoin.
În principiu blockchain este o rețea, o bază de date, care stochează atât datele utilizatorilor, dar și toate operațiunile. Structura unui blockchain, după nume, este constituită din mai multe blocuri, fiecare având o identitate unică, numită hash. Fiecare bloc conține informațîi hash-ul blocului anterior, până se ajunge la blocul original.
De la apariția sa până în prezent, tehnologia blockchain a fost folosită în mai multe domenii, pe lângă a criptomonedelor. Combaterea fack-news-urilor, votul electronic, industria alimentară, farmaceutică, etc.
Criptomonedele sunt influențate de cerere și ofertă. Avantajul tehnologiei blockchain este că poate fi accesată de oricare dintre utilizatori, dacă aceștia au un dispozitiv digital și acces la internet. Ceea ce înseamnă că doi oameni pot tranzacționa monede între ei fără a fi nevoie de o a treia parte. Când se face un astfel de schimb, fiecare block primește câte o copie a registrului. Astfel, orice operațiune nu rămâne într-un singur loc, ci în toate dispozitivele implicați la un moment dat la baza de date. Acest lucru face că unui hacker să îi fie aproape imposibilă accesarea, pentru că nu poate pătrunde clandestin în tranzacție fără să afle cel care a inițiat tranzacția originală.
Desigur că tehnologia blockchain este fără dar și poate una dintre cele mai sigure modalități de transmitere a banilor, dar este important și de unde facem rost de criptomonede. Oricât de mult te-ai baza pe tehnologia blockchain, au apărut, cel puțin în ultimul timp, nenumărate scamatorii, care au că principal scop să vă fure banii. Cumpărarea de criptomonede în siguranță nu este un lucru dificil dacă suntem atenți la câteva aspecte esențiale: platforma sau ATM-ul prin intermediul căruia se realizează cumpărarea sau transferul de la o persoană la alta, portofelul în care stocați criptomonedele și, cel mai important, persoana către care trimiteți fondurile.
Un alt principiu foarte interesant la blockchain este transparență. Este extrem de interesant cum această rețea poate fi transparentă, dar cu toate acestea identitatea unei persoane să rămână anonimă. Dacă faceți un transfer de Bitcoin, de exemplu, persoana care face transferul o să fie reprezentat doar prin adresa să publică, adică un șir de 36 de caractere. În timp ce identitatea persoanei este sigură, se pot vedea toate tranzacțiile făcute prin adresa publică.
Încă un element nou în ceea ce privește o tranzacție obișnuită este imuabilitatea. Orice tranzacție prin blockchain este ireversibilă, adică odată trimise criptomonedele, acestea nu mai pot fi recuperate.
În termeni generali, blockchain este o rețea care nu poate fi modificată, nu este controlată de nicio entitate sau vreun guvern și este cea mai sigură modalitate de trimitere a banilor dumneavoastră.