Dacă declarațiile făcute cu ceva vreme în urmă de primarul liberal al municipiului Deva, Florin Oancea la adresa minerilor din Valea Jiului au fost considerate unele nefericite, o poziție cel puțin la fel de radicală a fost exprimată, în aceste zile, de secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, hunedoreanul Lucian Heiuș, fost lider al PNL în județul Hunedoara este considerată de senatorul PSD Cristian Resmeriță drept incalificabilă și intolerabilă.
Secretarul de stat Lucian Heiuș a declarat, printre altele, într-o emisiune difuzată pe postul local de televiziune Antena 3 Deva, că ”guvernul liberal, inclusiv eu, am făcut niște eforturi foarte mari, pe care nu trebuia să le facem (!) și am ”pompat” în CEH, doar anul acesta, câteva milioane de euro. Fără ca să scoatem nimic ! Dar, dacă nu făceam asta, se închideau minerii în mină și vuia presa fără ca să știe ce este de fapt acolo. Am dat peste 15 milioane de euro, doar salarii. Salarii nemuncite ! O să- se supere minerii și energeticienii pe mine, dar de 3 luni toți și-au luat salariile deși produc aproape nimic deși, și înainte, când produceau, erau pe pierderi…”
Această declarație este considerată de către senatorul Cristian Resmeriță drept una care dezvăluie de fapt, cât se poate de evident, dezinteresul guvernului actual pentru mineritul din Valea Jiului și pentru oamenii din această regiune. ”Este incredibil ce spune domnul secretar de stat Lucian Heiuș, care este membru al Guvernului ca secretar de stat și, în acest context, nu vorbește ”pe persoană fizică”, ci în numele Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. De fapt, această declarație în care-i face pe mineri leneși și inutili, vine în completarea celei făcute de colegul său Florin Oancea, primarul Devei, un alt fruntaș liberal, care-i făcea bețivi și puturoși. Cred că astfel de afirmații la adresa unor oameni care intră zi de zi în mină pentru a avea ce pune pe masă familiilor și își riscă viața este nu doar una incorectă, ci și una intolerabilă. Personal, voi cere în Parlament, demiterea secretarului de stat din Ministerul de Finanțe Lucian Heiuș pentru aceste cuvinte incalificabile rostite la adresa minerilor și energeticienilor. Nu mă aștept, desigur, ca parlamentar din Opoziție, ca solicitarea mea să fie luată în seamă, pentru că am impresia și din ceea ce am văzut în luările de poziție ale altor lideri liberali, la București, că aceștia sunt și cu gândul și cu fapta croiți pe închiderea mineritului și abandonarea oamenilor din această zonă a țării”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
În opinia parlamentarului, situația în care se află CEH și problemele legate de producție și productivitate nu pot fi în nici un caz imputate muncitorilor de la exploatările miniere. Resmeriță apreciază că, niciodată, în ultimii 30 de ani cel puțin, companiile miniere din Valea Jiului, indiferent cum s-au numit acestea și cine le-a condus, nu au fost rentabile, dar de fiecare dată s-au găsit soluții pentru ca oamenii care muncesc în adâncul pământului, să-și primească drepturile salariale cuvenite pentru munca depusă în condiții absolut inumane și deosebit de periculoase. ”N-am spus și nu voi spune că noi am condus mai bine compania minieră din Valea Jiului, decât guvernările de dreapta, pentru că asta trebuie să o judece oamenii. N-am comentat și nu voi comenta problematica producției și productivității muncii din minerit, pentru că eu cred că acest lucru e atributul conducerii companiei. Însă, trebuie să semnalez faptul că, dacă ceea ce spune domnul Heiuș este adevărat și astăzi CEH nu mai dă nici acea brumă de producție care să asigure salariile angajaților, nu salariații sunt cei vinovați, ci tocmai conducerea CEH, numită de PNL, care nu este capabilă să organizeze eficient procesul de producție cu toate că, așa cum am mai spus, atât directorul general, cât și administratorul special și administratorul judiciar, încasează salarii de zeci de mii de euro în fiecare lună”, a mai punctat senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta solicită PNL și Guvernului Câțu să-și exprime în mod public, în cel mai scurt timp posibil, intențiile reale pe care le are față de viitorul industriei miniere din Valea Jiului, astfel încât angajații să știe ce au de făcut în perioada care urmează.