Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, consumatorii vulnerabili de energie ar putea primi ajutoare financiare mai mari pentru acoperirea costurilor cu încălzirea locuinței.
Potrivit senatorului social-democrat Cristian Resmeriță, care este secretar al Comisiei pentru energie din Senat, proiectul legislativ adoptat de senatori stabilește noile criterii de încadrare în categoria de consumatori vulnerabili de energie, stabilind în același timp cuantumul ajutoarelor financiare acordate de stat. Acesta precizează că, potrivit unui amendament depus de PSD, a fost eliminată limita de vârstă prevăzută în legislația anterioară, astfel încât vor putea beneficia de acest sprijin din partea statului toți cei care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili, indiferent de vârsta acestora.
”Dacă acest act normativ va fi aprobat și de colegii de la Camera Deputaților și promulgat de președintele României, statul va putea acorda o serie de ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, prin plata parțială sau totală, după caz, a facturilor pentru consumul de energie necesar în acest scop, pe tot parcursul anului. De asemenea, legea prevede și o serie de alte facilități care pot fi acordate celor care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, precum sprijin pentru achiziționarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru asigurarea încălzirii și apei calde sau pentru asigurarea de materiale ce pot asigura creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuit”, explică senatorul Cristian Resmeriță.
Potrivit amendamentelor depuse de parlamentari social-democrați și adoptate în plenul Senatului, noul cuantum al ajutorului financiar pentru încălzirea locuinței acordat consumatorilor vulnerabili este de 250 de lei/lună (pentru subvenționarea facturii la gaz), 500 de lei/lună (pentru subvenționarea facturii la energia electrică), 160 de lei/lună (pentru încălzirea cu combustibili solizi și petrolieri). De precizat este și faptul că, în forma prezentată de Guvern a acestui proiect de lege suma maximă prevăzută pentru ajutorul financiar acordat consumatorilor vulnerabili de energie era de 80 de lei/lună.
Potrivit acestui proiect de lege, limita maximă de venit până la care o persoană este considerată consumator vulnerabil de energie, este de 810 lei/membru de familie, respectiv 1445 lei/persoană singură.
Legea se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.