De mai bine de un secol, grație deciziei luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, marea sărbătoare creștină a Înălțării Domnului este dublată, pe meleagurile patriei noastre, de celebrarea Zilei Eroilor Neamului.
Această zi cu dublă semnificație a fost marcată și la Lupeni, acolo unde în micul, dar emblematicul Cimitir al Eroilor din centrul localității, s-au adunat câteva sute de oameni pentru a participa la ceremoniile organizate de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni în cinstea Zilei Eroilor. Ecoul Imnului Național al României și al Imnului Eroilor, intonate solemn de fanfara municipiului Lupeni condusă de Marius Bedean s-a făcut auzit nu doar în arealul desfășurării ceremoniei, ci a pătruns adânc în inimile oamenilor.
La fel de emoționantă a fost și ceremonia religioasă, în care preoții ortodocși Ioan Topac, Dan Vârban, Olariu Cristian, cărora li s-a alăturat și părintele greco-catolic Dorin Tiberiu Szilveszter, au săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în luptele care au însemnat cu sânge ”mausoleul” munților care înconjoară Valea Jiului.
Tot cu acest prilej, potrivit unei decizii adoptate în unanimitate de Consiliul local al municipiului Lupeni, la inițiativa primarului Lucian Resmeriță, în semn de respect față de venerabilii cetățeni ai acestei comunități care îndeplinesc statutul de veteran sau văduve de veterani de război au fost acorde ”Diplome de excelență” și simbolice compensații financiare. Ultimul veteran de război din comunitatea Lupeniului, Tudor Gheorghe, astăzi în vârstă de 94 de ani, s-a declarat onorat de atenția autorităților locale și, în scurta sa alocuțiune, a reamintit parcursul său de militar, combatant în cel de-al doilea război mondial, atât pe frontul de Est, cât și pe cel de Vest. ”Nu am făcut altceva decât să-mi fac datoria față de țară. Atunci când mareșanul Ion Antonescu a dat ordinul ”Ostași, vă ordon treceți Prutul !” n-am ezitat nici o clipă și alături de camarazi am ajuns până la Odesa. După schimbarea frontului, în august 1944, am făcut parte din trupele Armatei Române care a luptat pentru înfrângerea Germaniei hitleriste și am luptat pe acest front până dincolo de Munții Tatra, în Cehoslovacia și în Polonia. Le mulțumesc celor care astăzi încă se gândesc la noi și ne onorează, le mulțumesc celor care cinstesc într-o zi sfântă memoria celor care au căzut la datorie, cu arma în mâini, pentru țară”, a spus veteranul Tudor Gheorghe.
Cu aceleași onoruri venite din partea administrației publice locale au fost întâmpinate și văduvele veteranilor de război din municipiul Lupeni: Sălcianu Similia, Aghiorghiesei Polixenia, Bălan Sevastița, Besoi Anița, Colici Elena, Crisbașanu Maria, Kanalos Aurora, Racin Ida, Rad Elena, Vasile Maria.
”Facem în așa fel încât an de an, atunci când marcăm această zi a Eroilor, să putem nu doar să aducem prinosul nostru de recunoștință celor s-au jertfit pentru neam și țară, dar și să-i onorăm pe oamenii din comunitatea Lupeniului care sunt încă printre noi, având acest respectabil statut de veterani de război și de văduve ale veteranilor de război. Ei sunt dovada vie a faptului că sărbătoarea aceasta este una prețioasă pentru comunitatea noastră și pentru întreaga țară. Și, pentru tot ceea ce reprezintă dânșii pentru noi toți, le mulțumesc din toată inima. Așa cum mă înclin cu pioșenie în fața tuturor eroilor care aici, la Lupeni și peste tot unde patria i-a chemat, au fost la datorie și au luptat pentru țară, chiar cu prețul vieții. Le mulțumesc, totodată, cetățenilor municipiului Lupeni care au venit și anul acesta în număr mare pentru a participa la aceste atât de emoționante ceremonii ale Zilei Eroilor”, ne-a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Semn că și aici, la Lupeni, Cultul Eroilor este un sentiment transmis cu sfințenie, din generație în generație, un tânăr elev de la Școala gimnazială nr. 3 din localitate, Lucian Condoiu, a dat citite unei frumoase poezii-testament, relevând rolul și locul eroilor în istoria neamului românesc.
Tot în cinstea Eroilor, oficialități locale au ”presărat pe-a lor morminte, ale laurilor flori, spre aducere aminte, bravilor eroi”, într-un la fel de emoționant ceremonial de depunere de coroane de flori. Acest simbolic și esențial gest de onoare a fost făcut de reprezentanți ai: Primăriei municipiului Lupeni, Consiliului local Lupeni, Senatului României, E.M. Lupeni, Salvamont Lupeni și ai Organizațiilor politice locale al PSD și PNL.