Redeschiderea galeriei de artă de la Casa Studenților din Petroșani pentru public, a prilejuit la mijlocul săptămânii trecute întâlnirea cu un artist plastic de certă valoare, Mariana Rub într-o expoziție personală eveniment, purtând titlul: ”Sinestezii”.
Poate că analizând termenul ”stricto senso” după definiția sa din DEX, ar putea părea oarecum ciudată asocierea acestui termen mai degrabă medical, ce sugerează acțiuni antagonice, cu o expoziție de pictură în care lucrările urcate pe simezele galeriei de artă de la Petroșani sunt nu doar spectaculoase, ci deosebit de exacte în devoalarea sentimentelor artistice exprimate de pictorița Mariana Rub. Însă, deoarece din perspectivă artistică, atunci când vorbim de sinestezie, ne amintim că în pictura expresionistă, aceasta este expresia transpunerii grafice sau coloristice a unei senzații auditive, colecția prezentată (fie chiar și numai parțial, din lipsa spațiului expozițional necesar) la Petroșani de Mariana Rub ne duce imediat cu gândul la preludiul unui concert simfonic fascinant și emoționant, deopotrivă.
Pentru că lucrările de mari dimensiuni realizate în această colecție (40 la număr, din care mai puțin de jumătate au putut fi expuse în expoziția de la Petroșani) par tot atâtea instrumente al căror sunet se aude în… forme și culori melodioase, făcând atât de evidentă dorința pictoriței Mariana Rub de a descifra, în această sublimă formă a artelor plastice, muzica: muzica clasică, muzica naturii și muzica sufletului. În același timp, lucrările artistei îmbracă, în mod evident, parcursul stilului său artistic, de la cubism (gen pe care l-a îmbrățișat în debutul cariere sale) spre simplism (gen spre care tinde să se redefinească din punct de vedere artistic). Cert este că fie dacă privești atent la tablourile ce reflectă detalii minuțioase, aproape microscopice ale pianului sau vioarei, fie dacă încerci să deslușești sinestezia plastică a descrierii sunetului în linii și unghiuri drepte, fie dacă pătrunzi cu ochii minții în profunzimea fiecărei lucrări plastice, e absolut inevitabil ca sinapsele să nu-ți releve, dincolo de forme și culori, sunete și acorduri melodioase din, spre exemplu, minunata ”Sonată a lunii” a lui Bethoveen sau vulcanicul ”Bolero” a lui Ravel.
Toate acestea fac din expoziția ”Sinestezii” a pictoriței Mariana Rub nu doar un emoționant eveniment al artelor plastice în regiunea Văii Jiului, ci anunță un veritabil concert al artelor, care se pregătește să revină în viața oamenilor odată cu ridicarea restricțiilor dictate de pandemie. S-a simțit acest lucru și la vernisajul acestei expoziții, găzduite de micuța galerie de artă de la parterul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, redeschisă cu prilejul acestui eveniment. Publicul iubitor de cultură a venit în număr foarte mare (fapt care a impus și instituirea ad-hoc a unor reguli și norme sanitare pentru vizitarea expoziției) la reîntâlnirea cu arta, dar mai ales la reîntâlnirea cu pictorița Mariana Rub.
Pentru că, deși expoziția personală ”Sinestezii” consemnează un debut de acest fel al artistei în Valea Jiului, Mariana Rub, în ciuda discreției și modestiei care o caracterizează, nu este deloc debutantă în cultura plastică. Născută la Petrila, Mariana Rub se numără printre absolvenții unei generații prolifice a Liceului de Arte din Deva, creațiile sale fiind prezente de-a lungul a peste patru decenii în diverse saloane de artă și expoziții colective. Inevitabil, în evoluția carierei sale s-a intersectat (la fel ca mai toți artiștii din regiune) profesional și cu mina, activând înainte de Revoluție ca desenator la Mina Petrila. După 1990, împreună cu soțul său, a plecat în Israel, la Tel Aviv, unde a locuit până la trecerea în eternitate a soțului, primind între timp și cetățenia israeliană. A revenit de câțiva ani în România, mai întâi la București, unde a decis să urmeze studiile academice ale Facultății de Arte de la Universitatea Națională de Arte. A absolvit cu brio studiile universitare, în clasa de elită a eminentului profesor Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România. Ea însăși membru al UAP, Mariana Rub revine puternic în lumea artelor plastice din România, cu lucrările sale de excepție care se regăsesc în multiple colecții particulare și în diverse galerii de artă. Cea mai recentă colecție de picturi, reunită în expoziția ”Sinestezii” a făcut deja înconjurul galeriilor de artă din Capitala României, aceasta urmând acum să fie prezentată și în alte centre culturale din țară și din lume. Petroșaniul și Valea Jiului au avut privilegiul de a deschide acest periplu, grație faptului că, de ceva vreme, Mariana Rub a revenit definitiv acasă, la Petroșani. Tot aici s-a mutat și atelierul său de creație, unde pictorița pregătește deja o nouă colecție de lucrări care, așa cum recunoaște, va aduce în fața publicului o nouă abordare stilistică a talentului său creator.
Între timp, Mariana Rub își redescoperă amintirile prețioase și prietenii valoroși din Valea Jiului, încercând în același timp să-și găsească un loc în viața culturală a Văii Jiului. Iar succesul de care se bucură deja revenirea Marianei Rub, cu această expoziție – ”Sinestezii” – demonstrează fără nici un dubiu că aceasta are un loc și un rol important în elita comunității culturale din Valea Jiului. Bine v-am (re)găsit, cu sinceră admirație, doamnă Mariana Rub ! Și… ”La mulți și fericiți ani !” (prietenii știu de ce !)
Expoziția de pictură ”Sinestezii” a artistei plastice Mariana Rub poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 8-16, la galeria de artă a Casei de Cultură a Studenților din municipiul Petroșani. Intrarea este gratuită.