Zăcământul de cuarț de la Uricani ar putea deveni o ”mină de aur” pentru economia locală

Pentru un oraș în care, în ultimul sfert de secol, trei exploatări de cărbune, o preparație dar și alte activități conexe au fost închise, iar industria minieră pare a fi doar de domeniul istoriei, încrederea primarului Dănuț Buhăescu, în potențialul de dezvoltare a industriei extractive în Uricani ar putea părea, la prima vedere, o utopie.

Analizând însă ceva mai în profunzime argumentele aduse în această direcție de către primarul Dănuț Buhăescu, lucrurile prind însă o notă mult mai optimistă. În opinia edilului de la Uricani, dincolo de activitățile de extracție a cărbunelui care, deși încă mai are resurse în subsolul arealului localității, este clar pentru toată lumea că li s-a pus ”cruce”, Uricaniul are o altă resursă minerală extrem de valoroasă: cuarțul. Primarul din Uricani spune că în cariera de la Șiglău se găsește cel mai pur zăcământ de cuarț din Europa și al treilea, din punct de vedere calitativ, din lume. Mai mult zăcământul e estimat, potrivit prospecțiunilor geologice existente și evaluărilor făcute de experți, undeva la undeva la 40-45 de milioane de dolari.

După cum se știe, exploatarea de cuarț a început la Uricani la finalul anilor `90 însă firma care a început dezvoltarea acestei afaceri a fost implicată într-o serie de acte de corupție, în fraude bancare, ale căror urmări s-au lăsat cu arestări răsunătoare, cu punerea sub sechestru a bunurilor firmei, inclusiv a carierei de cuarț de către Banca Română de Scont iar toate acestea au condus, într-un final, la închiderea activității. Au urmat ani și ani de procese până când statul român a reintrat efectiv în posesia zăcământului de cuarț de la cariera Șiglău, timp în care toată infrastructura de exploatare s-a distrus în întregime.

Acum, primarul orașului Uricani spune că zăcământul de cuarț de la Uricani poate deveni o adevărată ”mină de aur” pentru economia locală. ”Exploatarea acestei resurse minerale nu este una cu efecte majore asupra mediului, nu intră sub incidența programelor de restructurare din minerit care vizează în general exploatările carbonifere și, mai mult decât atât, cuarțul este o materie primă esențială în industria electronică dar și în alte activități economice. De-a lungul timpului, nu o dată au venit mai multe firme să se intereseze de redeschiderea cariere de la Șiglău, însă atâta timp cât acolo a existat un litigiu în justiție nu s-a putut face nimic. Acum, că problemele de acest fel s-au finalizat, iar statul român a reintrat în posesia zăcământului de cuarț, eu cred că există o oportunitate majoră de valorificare a acestuia”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta spune că, în acest sens, a avut în ultimii ani, mai multe discuții la Agenția Română pentru Resurse Minerale și chiar la Guvern, în vederea redeschiderii activității de producție la cariera de cuarț de la Uricani. ”Am discutat cu domnul Nicolae Turdeanu de la ARRM, de mai multe ori pe acest subiect și cei la această Agenție au întocmit documentațiile necesare pentru scoaterea la licitație a dreptului de exploatare al zăcământului de cuarț, desigur într-un pachet legislativ care vizează mai multe zăcăminte. Documentul este finalizat încă din primăvară și așteaptă doar să fie aprobat, prin Hotărâre de Guvern, ca să se poată merge mai departe și organiza licitația pentru concesionarea acestuia. Am semnalat această chestiune și la întâlnirea pe care am avut-o, de curând, la Arad, cu Primul Ministru Florin Cîțu, căruia i-am explicat că pentru noi, la Uricani, repunerea în funcție a careiere de curaț ar putea însemna în balon de oxigen, atât în ceea ce privește veniturile la buget cât mai ales crearea de locuri de muncă, în special pentru cei care s-au disponibilizat după închiderea minei Uricani. Știu că proiectul de act normativ trebuia să apară undeva la finalul lunii mai și sper ca el să treacă cât mai repede de Guvern pentru a merge înainte. Mai mult, am propus și am cerut să fie punctată în plus orice firmă care vine la licitație și care, pe lângă exploatarea propriu-zisă a cuarțului, realizează și o prelucrare superioară a acestuia, într-o fabrică, cu angajați din orașul nostru”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.