Toate cifrele statistice centralizate la finalul unui alt sezon turistic de iarnă, confirmă faptul că stațiunea Straja din municipiul Lupeni este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță pentru iubitorii sporturilor de iarnă din țara noastră. Aceasta a funcționat și anul acesta, odată cu relaxarea restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus la capacitate maximă, atât în ceea ce privește cazarea, cât mai ales accesarea domeniului schiabil. De altfel, domeniul schiabil Straja Lupeni, care însumează în prezent o rețea de aproape 28 de kilometri de pârtii, cu toate gradele de dificultate, fiecare fiind dotată cu instalații de transport pe cablu, tunuri de producere a zăpezii artificiale și, pe unele dintre acestea, instalații pentru nocturnă, este cel mai dezvoltat domeniul schiabil de acest fel din jumătatea de vest a României.
Primarul municipiului Lupeni spune că s-a ajuns la toate aceste perfoamențe datorită implicării administrației publice locale, a predecesorilor săi, în accesarea fondurilor destinate dezvoltării turismului și implementarea unor proiecte majore care au condus la dezvoltarea domeniului schiabil din Straja, dar și parteneriatului pe care autoritățile locale l-au avut și îl au cu mediul privat implicat în dezvoltarea unor afaceri în această stațiune. ”Investițiile pe care noi am reușit să le facem la Straja, în ultimii ani, atât cu fonduri de la bugetul local, cât și cu resurse atrase de la Ministerul Turismului sau de la Consiliului județean Hunedoara, au fost completate în mod eficient de investițiile pe care le-au făcut operatorii de turism privați din Straja. Conlucrarea noastră permanentă a făcut posibil ca stațiunea Straja să fie astăzi la nivelul la care este și să bucure de interesul și aprecierea turiștilor care au vin, într-un număr din ce în ce mai mare aici, pentru a se bucura, printre altele, și de facilitățile pe care le au în cadrul domeniului schiabil”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Acesta este însă convins că Straja are în continuare un potențial ridicat de creștere, iar extinderea domeniului schiabil face parte din strategia de dezvoltare a acestei stațiuni. În acest context se înscrie și un nou parteneriat pe care Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni intenționează să-l realizeze cu firma Comexim R SRL a omului de afaceri Emil Părău, unul dintre cei mai implicați dezvoltatori în domeniul turismului din localitate. Aprobat recent și de către forul legislativ local, prin adoptarea HLC nr. 54/2021, acest acord prevede asocierea Primăriei municipiului Lupeni cu firma Comexim R Lupeni în vederea realizării în comun a unui nou proiect de interes local vizând dezvoltarea Domeniului Schiabil Straja Lupeni. Mai exact, după cum explică primarul Lucian Resmeriță, proiectul vizează studierea unui terenul în suprafață de circa 13 hectare, situat în golul alpin aferent vârfurilor montane Straja și Mutu, în vederea identificării celor mai eficiente trasee pentru amenajarea de noi pârtii de schi omologabile de către ministerul de resort. ”Practic, ne propunem să analizăm și să acționăm în comun pentru extinderea domeniului schiabil Straja, cu noi pârtii omologate, aferente instalațiilor de transport pe cablu pe care societatea Comexim le deține și le operează deja în Stațiunea Turistică Straja dar și posibilitatea de a realiza alte instalații de transport pe cablu și pârtii în situația în care acest fapt ar fi pretabil și fezabil”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Pentru administrația locală de la Lupeni aceste demers este unul eficient din mai multe perspective. Odată, pentru că, potrivit hotărârii menționate, urmează să intre în această asociere doar cu terenul și cu know-how în vederea elaborării de documentații, avize, autorizații necesare implementării proiectului, toate celelalte cheltuieli în numerar şi în natură, cu toate bunurile şi serviciile necesare realizării studiilor necesare identificării potențialelor pârtii de schi/ instalații de transport pe cablu revenind partenerului privat. În acest scop, Comexim R Lupeni va contribui cu sumele de bani necesare, va contracta specialiști pentru realizarea studiilor, documentațiilor și proiectelor necesare, va realiza în mod direct sau va contracta firme de profil achitând integral toate costurile de amenajare și construire a pârtiilor de schi și a elementelor lor de siguranță precum și a eventualelor instalații suplimentare de transport pe cablu. Mai mult, Comexim va acorda pe toată durata derulării acestei asocieri o sumă forfetară cu titlu de beneficii către Primărie, iar după realizarea pârtiilor și instalațiilor de transport pe cablu va asigura și funcționarea, exploatarea și administrarea acestora conform normativelor în vigoare. În același timp, asocierea este deosebit de avantajoasă pentru administrația locală pentru că va asigura o creștere constantă a veniturilor la bugetul public, ca o consecință directă și indirectă a acestor investiții, fără a implica alte cheltuieli inițiale pentru realizarea acestora.
”Pentru noi, nu este nici prima asociere cu firma Comexim din Lupeni, cum nu este nici prima asociere cu o firmă privată. Dorința mea este să reușim, în limitele pe care ni le permite legislația în vigoare, să dezvoltăm cât mai multe astfel de parteneriate public-private care conduc la dezvoltarea unor importante sectoare de activitate nu doar în stațiunea Straja, ci și în alte domenii de interes din municipiul nostru. Nu pot decât să mă bucur că feed-back-ul pe care-l avem din partea investitorilor noștri locali, în primul rând, este unul pozitiv. Sper că vor mai fi și alți investitori care doresc să investească în municipiul Lupeni, iar eu nu pot să-i asigur decât că Primăria și Consiliul local Lupeni are toată deschiderea pentru a veni în sprijinul acestora. Este pentru noi cât se poate de clar că viitorul municipiului Lupeni constă în dezvoltarea continuă a sectorului privat, în atragerea de noi investitori care să genereze locuri de muncă și profit, iar astfel să aibă o contribuție tot mai mare la veniturile publice și la dezvoltarea municipiului Lupeni. Iar sectorul de turism trebuie să devină un motor de dezvoltare pe care avem șansa să-l putem tura la capacitate maximă”, a mai precizat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.