Ținutul Pădurenilor este un alt reper important pe harta turistică a județului Hunedoara care se cere a fi pus în valoare de autorități. În acest context putem semnala două moduri diferite de abordare a accesului în două dintre cele mai vizitate zone turistice din Ținutul Pădurenilor.
După cum este evident deja de ani de zile, Lacul Cinciș este una dintre cele mai frumoase zone căutate de turiști și localnici, mai ales în timpul sezonului estival. Din păcate, și în acest an principala cale de acces rutier se află într-o stare avansată de degradare. Drumul județean care asigură accesul spre zona de agrement a Lacului Cinciș se află în administrarea Consiliului Local (CL) al comunei Teliucu Inferior. La solicitarea Primăriei, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a acceptat să transfere acest drum în administrarea autorității locale pentru executarea lucrărilor edilitare de extindere a rețelelor de apă și canalizare. Acest lucru s-a întâmplat în luna ianuarie a anului 2018.
Deși au trecut mai bine de trei ani, autoritățile locale din Teliucu Inferior, nu și-au îndeplinit obligațiile de a întreține corespunzător acest drum. Consiliul Județean Hunedoara a solicitat în repetate rânduri Primăriei Teliucu Inferior să să execute lucrări de întreținere periodică pentru menținerea stării de viabilitate a sectorului de drum județean DJ 687D de la km 3+350 – km 10+100 (lungime totală de 6,750 km), astfel încât circulația rutieră să se desfășoare în condiții de siguranță și confort.
Miercuri, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, și administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram, s-au deplasat în teren pentru a discuta cu reprezentanții Primăriei Teliucu Inferior această problemă, după ce la sediul instituției au fost primite mai multe sesizări din partea oamenilor. „Este a cincea oară când ne întâlnim cu cei de la Primăria Teliucu Inferior, însă domniile lor nu înțeleg care le sunt obligațiile din contractul de administrare. Oamenii sunt revoltați pe bună dreptate, acest drum arată ca după bombardamente. Îi rog încă o dată să-și respecte obligațiile. Am solicitat Poliției să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de siguranță, iar dacă nu, să aplice amenzi administratorului drumului, adică Primăriei Teliucu Inferior”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Acesta a arătat că Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, menționează condițiile de exploatare a drumurilor la art. 40 alin. (1): „Drumurile trebuie să fie semnalizate şi menţinute în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă de către administratorul drumului. În perioadele în care pe sectoarele de drum se desfăşoară lucrări de întreţinere, reparaţii, modernizare, reabilitare sau consolidare, această responsabilitate revine executantului lucrării.”
Și președintele CJH Laurențiu Nistor este total nemulțumit de situația găsită în teren, care confirmă nemulțumirile juste ale oamenilor care utilizează acest drum județean. „În contractul de administrare sunt stipulate clauze foarte clare: primăria trebuie să se ocupe de întreținerea drumului pe perioada administrării. Oamenii știu că acel drum este drum județean, așa este, dar este preluat de mai bine de trei ani de Primăria Teliucu Inferior. Administrația locală trebuie să ne predea acest drum adus la starea inițială. Este ilegal să investim noi bani într-un obiectiv pe care nu-l administrăm”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
În antiteză, situația este cu totul diferită pe 687 J Boș-Cerbăl-Socet-Feregi, care a fost recent modernizat, pe două tronsoane care totalizează 4,76 km între localitățile Cerbăl și Socet, respectiv Socet – Feregi. Președintele CJH, Laurențiu Nistor apreciază că deși Guvernul a redus fondurile pentru întreținerea drumurilor județene, CJH încearcă să-și facă datoria, investind în modernizarea drumurilor județene, îndeosebi acolo unde acestea au un potențial turistic ridicat.
Administratorul public al CJH, Costel Avram spune că pentru această investiție s-au alocat circa 5,5 milioane de lei, drumul fiind modernizat la înalta standarde de calitate. ”Ținutul Pădurenilor este nu doar o vatră folclorică de tradiție a județului Hunedoara, ci și o zonă turistică superbă, cu sate presărate pe coline, în care trăiesc mii de familii. Știm că localnicii și turiștii au nevoie de drumuri bune pentru a ajunge în aceste frumoase locuri și acționăm ca atare. Iar măsura acțiunilor noastre sunt faptele, pentru că noi credem în sintagma ”Fapte, nu vorbe !” Prin finalizarea acestui obiectiv demonstrăm încă o dată că actuala echipă de conducere a CJH face investițiile necesare pentru cetățeni și pentru a crește potențialul turistic al județului indiferent de culoarea politică a primarilor din localitățile hunedorene. Aici, la Cerbăl, un oraș condus de un primar liberal, CJH a investit pentru ca pădurenii și mirificul Ținut al Pădurenilor să fie accesibil pentru cei care trăiesc aici și pentru cei care vin să se bucure de aceste locuri superbe”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Potrivit autorităților județene, în perioada următoare, alte 10 drumuri județene vor avea parte de investiții similare.