Tradiție seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor și din cel al Poienarilor, nedeia de la stâna din Poiana Muierii, în Munții Șureanu, adună și în acest an laolaltă iubitorii de tradiție și folclor. Evenimentul, organizat de Consiliul local și Primăria orașului Petrila, Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila) și de ciobanii de la stâna din Poiana Muierii, se anunță cu atât mai frumos cu cât, după un an de opreliști, pofta de petrecere a gazdelor și oaspeților este și mai intensă.
Potrivit primarului orașului Petrila, Vasile Jurca, nedeia din Poiana Muierii va avea loc cu prilejul sărbătorii Sfântului Ilie, care în calendarul creștin ortodox este prăznuit la 20 iulie 2021. Aceasta va începe, tot după datină, cu Sfânta Liturghie săvârșită în altarul de la vară ridicat lângă stâna din Poiana Muierii, de către preotul paroh Florin Vîlcea, urmată de un parastas pentru cei adormiți și de o rugăciune de mulțumire pentru cei vii.
”Nedeia din Poiana Muierii este una dintre cele mai frumoase sărbători de tradiție ale noastre, ale petrilenilor. După datină, din de dimineață, în funcție de depărtare, locuitorii din satele din vecinătatea muntelui luau drumul plaiurilor pentru a ajunge la timp la nedeia pe care o așteptau an de an, cu toate pregătirile necesare unui asemenea eveniment. Bărbați și femei, copii și vârstnici, pe jos sau călare, oamenii urmau aceleași poteci care îi duceau spre locul întâlnirii din Poiana Muierii. Aici, ciobanii erau întotdeauna gazde primitoare și-i întâmpinau pe oaspeți cu mâncăruri tradiționale, specifice bucătăriei pastorale, după care se încingea o petrecere cu cântec, joc și voie bună, până la asfințit”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Acesta dă asigurări că la fel se va întâmpla și în acest an, motiv pentru care lansează invitația tuturor petrilenilor, dar și tuturor celor care vor să se bucure împreună cu aceștia de o frumoasă nedeie câmpenească, să vină sâmbătă, 20 iulie 2021 la acest eveniment, mai ales că acum accesul este unul extrem de facil, cu mașina, pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag. În plus, anul acesta, pe platoul din fața stânei din Poiana Muierii, va avea loc și un spectacol folcloric la care și-au anunțat deja participarea ansambluri folclorice din Petrila, Petroșani, Șugag, Voineasa, Poiana Sibiului și Novaci.