Pisica neagră este considerată de către cei superstițioși ca fiind aducătoare de ghinion, dacă îți taie calea. Iar despre marți încă se spune că este ziua celor 13 ceasuri rele. Dar ce ți se poate întâmpla dacă într-o zi de marți, care cade fix pe 13, îți taie calea o pisică neagră? ”Absolut nimic, nici marți și în nicio altă zi din an, indiferent de câte pisici îți ies în cale! Important este să respecți o serie de reguli simple și astfel vei preveni ghinionul!”, este răspunsul pe care l-au oferit marți, 13 iulie 2021 autoritățile locale și reprezentanții ISU Hunedoara locuitorilor din Uricani care s-au oprit în fața centrului campaniei de informare ”Împreună combatem ghinionul!” amenajat în fața Casei de Cultură din localitate, unde au fost distribuite și o serie de pliante de informare.
Începând cu anul 2011, de fiecare dată când ziua de 13 cade într-o zi de marți, aceasta este dedicată Informării Preventive. Acţiunile de informare preventivă de astăzi au fost desfăşurate sub sloganul “Preveniţi Ghinionul !” pentru a atrage atenţia asupra acelor incidente care pot fi cu uşurinţă prevenite dacă sunt respectate câteva reguli simple şi care, în caz contrar, pot provoca adevărate tragedii.
La evenimentul de la Uricani a participat și primarul Dănuț Buhăescu. ”Chiar dacă e marți, 13, noi ne-am propus să spargem ghinionul. Credem că a acționa preventiv este cea mai sigură formă de intervenție și că respectând doar câteva reguli simple ne putem salva agoniseala de-o viață și, mai important, putem salva viețile celor dragi. E important să fim un exemplu bun pentru copiii noștri, iar informațiile prezentate de cei de la ISU Hunedoara în această campanie de informare ne prezintă, cât se poate de simplu, modul în care, prin evitarea improvizațiilor sau utilizarea aparatelor electrice defecte și prin montarea detectoarelor de fum și de gaz, evităm orice fel de incident neplăcut, pe care îl numim, de cele mai multe ori, ghinion”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Reprezentanții ISU Hunedoara arată, la rândul lor, că este vorba, desigur, despre cât de important este să fii la curent cu măsurile și regulile de comportare specifice anumitor tipuri de risc, de la cele privind utilizarea echipamentelor și a surselor de energie electrică și gaze naturale, până la comportamentul pe care trebuie să îl ai în cazul unor incendii sau dezastre naturale.
Astfel de acțiuni s-au desfășurat în întreaga țară, la nivelul tuturor inspectoratelor județene, acestea fiind susținute de E.ON și Delgaz Grid în baza parteneriatului strategic cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Acțiunile dedicate Zilei Informării Preventive, dar și campaniile de informare derulate începând cu anul 2012 când s-au pus bazele parteneriatului cu IGSU, au la bază realitatea cu care ne confruntăm: anual sunt înregistrate sute de victime ale incendiilor în locuințe. Situațiile, multe din ele tragice, ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost ascultate și puse în aplicare sfaturile și recomandărilor venite de la specialiști.