Ce efecte are gambling-ul excesiv asupra psihicului
Gambling-ul sau jocurile de noroc sunt de multe persoane asociate ca o activitate inofensivă și distractivă pentru unii, indiferent că este vorba de pariurile sportive, jocurile la sloturi sau biletele la loto. Tot mai multe case de pariuri sunt disponibile și chiar și în mediul online sunt prezente, astfel că acum oricine are acces la jocul de noroc favorit. Betano casino România este un site de pariuri online pe care îl poți utiliza pentru pariuri, dar cu moderație.
Foarte mulți pariori cred că pariurile sportive sunt inofensive. În realitate însă, gambling-ul are efecte serioase asupra sănătății mentale a persoanelor. Un studiu a arătat faptul că gambling-ul a afectat foarte multe persoane, contribuind la apariția sau agravarea depresiei, a anxietății, tulburări obsesive sau tulburări de personalitate.
Jocurile de noroc și afecțiunile psihice
Dacă deja ai unele probleme de ordin mental cum sunt depresia sau anxietatea, gambling-ul nu va face decât să îți înrăutățească situația. Jocurile de noroc îți cauzează probleme asupra psihicului care nu vor face decât să vrei să pariezi și mai mult. Dacă experimentezi și probleme legate de jocurile de noroc și probleme asupra psihicului, acest lucru este cunoscut ca dublu diagnostic și aceste probleme trebuie să fie tratate simultan pentru a dispărea.
Anxietatea și stresul
Foarte multe persoane au început cu gambling-ul pentru a se distrage de la anxietate sau pentru a reduce gândurile provocate de anxietate. Până la 34% din persoanele care apelează la jocurile de noroc pentru a reduce anxietate sfârșesc în a face o formă și mai gravă a acesteia. Majoritatea pariorilor încearcă să ascundă acest lucru față de alte persoane. Aceștia încep să mintă și să inventeze scuze în legătură cu locul în care merg sau cum își cheltuiesc banii. Faptul de a fi singurul care știe de această problemă a ta cu gambling-ul îți poate accentua și mai mult această gravă problemă. Pentru a putea scăpa de această problema, ar fi bine să spui altora de încredere despre această problema și să cauți ajutor la un psiholog sau la centrele de reabilitare pentru cei cu probleme cu jocurile de noroc.
Atunci când eșți stresat, gambling-ul este posibil să îți dea senzația de relaxare și de distragere, când în realitate gambling-ul îți cauzează și mai mult stres în diferite forme. Poți ajunge chiar să ai probleme de natură financiară, pariind mai mult decât intenționai și folosind chiar și banii de care aveai neapărată nevoie. Acest lucru îți poate afecta relațiile cu alții și să cauzeze lipsa încrederii în membrii familiei și în prietenii tăi.
Pentru a putea scăpa de această problemă, încearcă să te gândeșți la alte activități benefice pe care le-ai putea face în loc să plasezi pariuri. De exemplu, poți face o plimbare scurtă de 30 de minute în parc sau într-un loc preferat de tine. Chiar dacă nu pare o formă de relaxare, sportul și mișcarea înlătură stresul cel mai bine.
Jocurile de noroc și depresia
Dacă te confrunți cu depresia de exemplu, gândul că vei putea câștiga și mai mulți bani este foarte probabil să te afecteze și mai tare. Conform unor studii, gambling-ul excesiv accelerează și mai tare problemele legate de depresie și crește tensiunea arterială, cauzează insomnie, cauzează anxietate și consumul de substanțe interzise. Gambling-ul activează sistemul nervos al creierului la fel cum o fac și drogurile. Chiar și în momentul când un parior pierde, corpul său încă produce adrenalină și endorfină care îl încurajează să continue și mai mult cu pariurile.
În timp, un parior dezvoltă o toleranță la jocurile de noroc, câștigurile par mult mai puțin atrăgătoare și începe să simtă nevoia de a paria și mai mult și de a risca mai mulți bani pentru a avea exact aceeași senzație de fiecare dată. Creierul are nevoie de și mai multă dopamină pentru a avea senzația de la început.
Stare de spirit imprevizibilă
Poate că și tu ai pățit ca starea ta de spirit să se schimbe brusc pe parcursul unei zile. Atunci când pariezi experimentezi o formă de plăcere, moment în care starea de spirit începe să se îmbunătățească, iar apoi revine la normal sau chiar se duce în jos. Totuși, atunci când devii dependent de pariuri, starea ta de spirit poate să fie una deprimantă chiar și atunci când pariezi. Un rezultat al unei stări de spirit degradate este și depresia sau anxietatea.
Atunci când un parior observă că a pierdut o sumă mare de bani este descurajat, însă această stare de spirit îi poate oferi și adrenalină pentru a continuă și a avea încredere că poate să recupereze banii pe care deja i-a pierdut. În realitate însă, de cele mai multe ori aceștia reușesc să piardă mai mulți bani și să folosească și mai mult din suma pe care și-au propus să o parieze.
Unde să cauți ajutor?
Este important să știi că dacă faptul de a te lăsa de pariuri era ușor, nu existau oameni dependenți de ele. Trebuie să mergi la rădăcina problemei, iar pentru majoritatea una dintre probleme a fost stresul financiar, depresia, plictiseala, anxietatea sau o altă problemă.
Nu încerca să rezolvi problema de unul singur! Găsește o persoană în care ai încredere deplină și spune-i despre problema ta. Nu eșți singur în această lupta, iar familia cu siguranță că te va sprijini și te va ajuta să renunți la această problemă. Dacă nu reușești să vorbești cu o persoană de încredere, încearcă să apelezi la un psiholog sau la centre specializate pentru persoanele dependențe de jocurile de noroc.
Concluzie
Deși jocurile de noroc par foarte inofensive la prima vedere, ele pot să creeze foarte multe probleme. Majoritatea persoanelor care frecventează cazinourile și jocurile de noroc în general au început această activitate datorită unor probleme deja existente, cum este depresia sau anxietatea. Totuși, acestea în timp se vor agrava și chiar și persoanele sănătoase din punct de vedere mental pot să experimenteze astfel de scenarii. Nu uita, nu eșți singur în această luptă!