În urmă cu câțiva ani, semnalam debutul literar al unui tânăr pasionat de literatură, elev al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, al cărui condei se anunța unul în care pasiunea este dublată de un evident talent. A trecut de atunci o vreme, iar între timp Edmond Ciprian Hăineală are de pe acum 18 ani și aceeași pasiune pentru scris și pentru creația literară.
Dacă vă întrebați cum e ca la 18 ani să ai drept pasiune scrisul ori cum e ca la 18 ani să-ți vezi numele într-o revistă special editată pentru elevi, prin programul e Twinning ? Sau dacă vă întrebați cum e ca la pagina 20 a unei reviste internaționale cum este ”Stella-european student magazine” să-ți vezi numele scris cu litere mici și povestea ta tipărită acolo, răspunsul nu poate fi decât unul singur: superb !
Să urmărești cum gândurile tale prind viață, cum cuvintele așternute într-o înșiruire perfectă se transformă într-o poveste, cum povestea ta prinde aripi, cum zboară spre alte lumi și cum mii de oameni rezonează poate cu gândurile tale… Cam asta a fost și trăirea elevului Cârneală Ciprian Edmond, un elev nu de la un liceu cu profil teoretic (uman) ci de la unul cu profil tehnologic, atunci când si-a văzut articolul apărut într-un magazin internațional pentru elevi.
De altfel, Ciprian nu este la prima lui ispravă de acest fel, el publicând scurte povestioare în reviste de profil din țară, încă de pe la vârsta de 16 ani. De data aceasta, el a povesit, cu sinceritate și talent a povestit în lucrarea ”The Pandemic Change” (”Schimbările pandemiei”) ce a însemnat pentru el izolarea impusă de pandemie, cum a fost afectat el și cei din jur de această izolare, cum a început să învețe să-și diversifice activitățile impuse de ”noua ordine”, cum a învățat să discearnă ce e bine și ce e rău pentru sănătatea lui fizică și psihică, în aceste condiții. Pentru Ciprian, ca și pentru restul omenirii, pandemia a însemnat o experiență dar și o redescoperire a sinelui, o reorganizare a priorităților.
Tot în acest an, Ciprian Cârneală s-a numărat printre laureații unui alt remarcabil concurs de creație literară rezervat elevilor, organizat de Asociația Națională ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, eseul său pe tema ”Memoria ca datorie” fiind apreciat și premiat de organizatori. Îi dorim mult succes în continuare, iar povestioarele lui să încânte cât mai mulți oameni