Proiect de OUG: Cei pensionați anticipat vor putea să se angajeze în sectorul privat, fără a-și pierde pensia

Un proiect de OUG, care se află la Consiliul Economic Social pentru avizare, prevede, printre altele, că cei care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial pot cumula salariile cu pensia, dacă veniturile de natură salarială provin din sistemul privat.

În contrapartidă, acelorași pensionari li se va suspenda plata pensiei dacă primesc venituri lunare din sectorul bugetar, plătite prin contracte individuale de muncă sau dacă devin funcționari publici.

O altă modificare ce va fi adusă de acest proiect de act normativ vizează că persoanele care au realizat stagiul minim de cotizare și care lucrează și după împlinirea vârstei standard de pensionare vor primi anumite stimulente din partea statului. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.

Pentru ca aceste schimbările pregătite să intre în vigoare, proiectul de OUG trebuie întâi să treacă de votul Guvernului și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Acum, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că beneficiarii pensiei anticipate sau ai unei pensii anticipate parțial pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente, cu excepția activităților pe bază de contract individual de muncă, indiferent că este vorba de normă întreagă sau parțială, sau din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.

Notă: După cum apare în Codul fiscal, activitate dependentă este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri.

Același act normativ prevede că acestor pensionari li se suspendă pensia dacă realizează venituri lunare din salarii sau din funcții elective.

De pensia anticipată pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani. În schimb, de pensia anticipată partial pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie adoptat de Guvern în ședința săptămânală și apoi publicat în Monitorul Oficial.

ziarulunirea.ro


(Următoarea știre) »